Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ruských diplomatov vyhostili s okamžitou platnosťou, sú vraj zapletení do vraždy v hlavnom meste
Zdielať na

Ruských diplomatov vyhostili s okamžitou platnosťou, sú vraj zapletení do vraždy v hlavnom meste

BERLÍN / Nemecké ministerstvo zahraničia dnes oznámilo, že vyhostilo dvoch ruských diplomatov. Urobilo tak na protest proti konaniu Kremľa, ktorý podľa Berlína nespolupracuje pri vyšetrovaní vraždy Gruzínca v nemeckej metropole v auguste tohto roka. Z účasti na vražde prokurátor podozrieva Rusov a Čečencov. Moskva akúkoľvek účasť na zločine odmieta a tvrdí, že na krok Berlína adekvátne odpovie.

Zelimkhan Kangošvili, gruzínsky občan čečenského pôvodu, bol 23. augusta na ceste poludňajšie modlitby do mešity v centre Berlína, keď ho zastrelil muž na bicykli. Podozrivý, ktorého polícia zadržala v priebehu niekoľkých hodín, mal pri sebe ruský pas. Kremlin vzápätí odmietol akékoľvek prepojenie medzi vraždou a ruským štátom.

Prípad prevzali nemeckí spolkoví žalobcovia, ktorí vravia, že existujú "dostatočné faktické náznaky" toho, že vražda bola vykonaná z poverenia štátnych orgánov ruskej centrálnej vlády alebo ruskej Čečenskej republiky. 

Hovorca Kremľa Dmitirij Peskov vyhlássil, že "nemá žiadne informácie" o vražde. Na správy v nemeckých médiách zareagoval so slovami: "Neexistujú žiadne vážne podozrenia, ani nemôžu existovať. Čo to má spoločné s ruskými úradmi? Sú to ničím nepodložené domnienky. Túto tému len rozdúchavajú nemecké médiá."


Rusko popiera priamu účasť na viacerých vraždách a pokusov o vraždy v zahraničí:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy