Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Incident pre hostiu. Kňazi privolali do kostola na tínedžera políciu
Zdielať na

Incident pre hostiu. Kňazi privolali do kostola na tínedžera políciu

BELCHATÓW / Teraz vám ukážeme prípad, kedy niekoľko kňazov zavolalo policajtov na tínedžera. Podľa ich vysvetlenia mal spáchať trestný čin tým, že odmietol na omši hostiu. Bizarný prípad bude mať zrejme právnu dohru.

Svätá omša v meste Belchatów prebiehala pokojne až do momentu svätého prijímania. To sa skončilo zásahom policajtov. Jeden z kňazov si všimol, že 13-ročný chlapec si vybral hostiu z úst a vložil si ju do vrecka – tvrdil, že ho bolí zub a chcel ju zjesť neskôr. Kňazom sa ale jeho vysvetlenie nepozdávalo. "Kňazi sa ho pokúšali prinútiť, aby tú hostiu zjedol. Keď odmietol, nahnevali sa a zavolali na políciu," uviedol Artur Sporniak, cirkevný analytik. "Podľa hlásenia, ktoré sme dostali malo v miestnom kostole dôjsť k znesväteniu a zároveň k hanobeniu náboženského symbola. Na miesto sme vyslali hliadku," vysvetlil Sebastian Gleń, hovorca polície. 

Chlapca pritom odmietli opakovane vypustiť z kostola a to až do chvíle, kým hostiu pred ich očami nezje, čo mal nakoniec pod nátlakom urobiť. "Reakcia kňazov, ale aj polície bola neadekvátna. Bolo sa treba porozprávať s jeho rodičmi, ktorí sú zaňho zodpovední. Samotné odmietnutie hostie nie je ani trestným činom, ani priestupkom," tvrdí Artur Sporniak. Problémy so zákonom ale zrejme budú mať kňazi, ktorí policajtov na miesto privolali. Tí mali podľa všetkého mladého chlapca obmedziť na osobnej slobode v rozpore so zákonom. "Naša organizácia podala na kňazov trestné oznámenie vo viacerých trestných činoch, a to ako voči kňazom, tak aj voči príslušníkom polície," hovorí sa vo vyhlásení strediska monitorujúceho rasistické prejavy. "Bola to chyba, správanie sa kňazov nebolo na mieste. Privolanie policajtov k tej situácii zrejme vzniklo z toho, že naši duchovní s takou situáciou nemali skúsenosť," povedal Paweł Kłys, hovorca diecézy. "Celé toto môže spôsobiť traumatizáciu dieťaťa a jeho odvrátenie sa od viery. Tá situácia bola veľmi nešťastne vyriešená," dodal Artur Sporniak. 

V Nitre policajti riešili incident s vykrádačom kostolov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy