Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Za slivku v čokoláde sa postavil pred súd. Dôchodcu odsúdili k 20 hodinám verejnoprospešných prác
Zdielať na

Za slivku v čokoláde sa postavil pred súd. Dôchodcu odsúdili k 20 hodinám verejnoprospešných prác

Archívna reportáž

KOLOBRZEG / K dvadsiatich hodinám verejnoprospešných prác bol odsúdený dôchodca zo Štetína na severozápade Poľska, keď tento rok v lete v supermarkete zjedol slivku v čokoláde za 40 grošov (0,90€). Pretože mu nechutila, rozhodol sa tieto cukrovinky nekupovať. Súd ale jeho správanie vyhodnotil ako krádež.

Šesťdesiatdeväťročný muž menom Roman, bývalý príslušník poľského námorníctva, v júli v prímorskom letovisku Kolobrzeg zašiel do obchodu, kde sa predávajú sladkosti na váhu. Keď ochutnal slivku v čokoláde, všimol si ho jeden z členov ochrany obchodu a upozornil ho, že ide o krádež. Až Roman nakúpil iné veci a zaplatil za ne, odviedli ho strážcovia do neverejných častí obchodu a zavolali políciu.

Ochrancovia zákona si ho na ďalší deň pozvali na stanicu, kam ale nemohol prísť, pretože sa musel vrátiť do Štetína k lekárovi. Vraj to policajtom hovoril. Avšak pred niekoľkými dňami dostal list od súdu v Kolobrzegu, v ktorom sa dočítal, že za to, že sa "dopustil krádeže cukrovinky v hodnote 40 grošov", sa v neprítomnosti odsudzuje k dvadsiatim hodinám všeobecne prospešných prác."Nemohol som tomu uveriť," povedal Roman. Tvrdí, že počas svojej kariéry v námorníctve oboplával celý svet a až v Poľsku sa dostal do tak absurdné situácie.

Rozsudok nie je právoplatný a dôchodcov sa proti nemu chce odvolať. Jeden advokát mu ponúkol bezplatnú právnu pomoc. Vec si vysvetľuje tak, že súd vydal verdikt automaticky a sudca si ani neprečítal fakty. V piatok poľský prokurátor uviedlo, že tento "nápadne nespravodlivý rozsudok" napadne. Hovorca súdu v Kolobrzegu Slawomir Przykucki ale tvrdí, že trest nie je až tak prísny a že pán Roman tiež mohol dostať pokutu 5000 zlotých (približne 1000 eur) alebo byť potrestaný 30-denním väzením. Nerozumie argumentom o nízkej spoločenskej škodlivosti činu, ktorého sa dôchodca dopustil. "K páchateľom drobných krádeží sa v takýchto situáciách niekedy pristupuje ako k obetiam. Zlodej, ktorý má na svedomí hoci len drobné krádeže, zostáva zlodejom," tvrdí Przykucki. Pripomenul, že z pohľadu majiteľov obchodov nejde o maličkosť, pretože sa s takýmto správaním stretávajú každý deň.

Tento rok v septembri odišiel od súdu v Štetíne s pokarhaním a príkazom zaplatiť súdne trovy 100 zlotých futbalový fanúšik, ktorý si na jar pred zápasom rozlúskli semienko slnečnice a šupku hodil na zem. Pri čine ho ale chytil policajt a dal mu pokutu 250 zlotých. Muž s tým nesúhlasil a išiel na súd. Sudkyňa uviedla, že keby každý obyvateľ Poľska vyhodil šupku od slnečnice, "brodili by sme sa v odpadkoch, skôr teda v komposte, ak je reč o rozložiteľných šupkách slnečnicových semienok".

V USA hľadajú špeciálnu svadobnú zlodejku, ktorej sa darí votrieť na svadby a kradnúť dary:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy