Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V Sýrii na krátko zavládne mier. Trump si pripisuje zásluhy
Zdielať na

V Sýrii na krátko zavládne mier. Trump si pripisuje zásluhy

Archívna reportáž

ANKARA / Americkej delegácii zloženej z viceprezidenta Mikea Pencea a ministra zahraničných vecí Mikea Pompea sa podarilo presvedčiť tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby súhlasil so zastavením bojov na severe Sýrie, kde Turecko už týždeň útočí na miestnych Kurdov. Ako po rokovaní s Erdoganom oznámil Pence, Turecko súhlasilo zatiaľ s 5-dňovým prímerím, počas ktorého Američania pomôžu dohodnúť "usporiadaný odchod" kurdských jednotiek z území, na ktoré Erdogan útočí a z ktorých ich chcel vyhnať.

Nie je zatiaľ isté, či s týmto scenárom budú súhlasiť aj samotní Kurdi. Dohodu už na sociálnej sieti potvrdil aj americký prezident Donald Trump, ktorý okrem iného napísal, že vďaka americkému úsiliu "budú zachránené milióny životov". Rokovania medzi Erdoganom, Penceom a Pompeom v Erdoganovom prezidentskom komplexe trvali viac ako štyri hodiny, hoci pôvodne mali trvať len dve.

Pokoj zbraní nasleduje po ôsmich dňoch tureckej operácie, ktorej cieľom bolo vytlačiť kurdské milície YPG od hraníc. Americký prezident Donald Trump v reakcii na dohodu o prímerí sľúbil urýchlené zrušenie sankcií proti Turecku. Predstaviteľ Arabsko-kurdsej koalície Redur Xelil tiež uistil, že kurdské jednotky plánujú pokoj zbraní dodržiavať. Ankara ale odkázala, že dohoda ešte neznamená koniec jej vojenskej operácii. 

Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu však upozornil, že Turecko zastaví vojenskú operáciu až po tom, čo kurdské milície YPG opustia svoje pozície a odovzdajú ťažké zbrane. Dohoda ale Turecku neprikazuje stiahnuť svojich vojakov. 

Spojené štáty súhlasili s tým, že Turecko bude mať pod kontrolou bezpečnostnú zónu širokú 32 kilometrov, vedúcich východne od rieky Eufrat až k hraniciach s Irakom. Çavuşoglu uviedol, že de facto nejde o prímerie, ale iba o prestávku v bojových operáciách, ktoré majú Kurdom umožniť opustiť bezpečnostnú zónu. 

Ankara od začiatku tvrdí, že cieľom operácie je vyčistiť oblasť pri tureckých hraniciach od teroristov, za ktoré považuje sýrske kurdské milície. Chcú tam vytvoriť 30 kilometrov široké pásmo, kam plánuje previezť z Turecka veľkú časť z 3,6 miliónov sýrskych utečencov. Boje za uplynulé dni vyhnali z domovov desaťtisíce ľudí. Kritike čelil aj Donald Trump, že svojím rozhodnutím stiahnuť z oblasti amerických vojakov ponechal tureckej armáde voľnú cestu. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy