Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Podľa šéfa britskej opozície Jeremyho Corbyna je možné, že do Vianoc budú mimoriadne parlamentné voľby
Zdielať na

Podľa šéfa britskej opozície Jeremyho Corbyna je možné, že do Vianoc budú mimoriadne parlamentné voľby

Archívna reportáž

LONDÝN / Šéf britských labouristov Jeremy Corbyn označil za veľmi pravdepodobné, že sa v Británii ešte do vianočných sviatkov uskutočnia mimoriadne parlamentné voľby. Konštatoval, že prípadné druhé referendum o brexite by sa malo uskutočniť až po zvolení labouristickej vlády. Najskôr voľby, potom referendum, zdôraznil opozičný politik.

Ak vláda Borisa Johnsona stratí v parlamente dôveru, mal by sa podľa Corbyna "samozrejme" stať dočasným premiérom on sám. Možnosť, že by labouristi podporili iného kandidáta, označil Corbyn za hypotetickú. Koalíciu s žiadnou inou stranou nechystá.

Corbynove slová sú ale v rozpore s informáciami denníka The Times, podľa ktorého sa svojim blízkym zveril s tým, že ak sa mu podarí zbaviť Borisa Johnsona, podporí ako kandidáta na post šéfa "vlády národnej jednoty" predsedu Dolnej snemovne Johna Bercowa. Sám Corbyn údajne o premiérsky post usilovať nebude, pretože na to nemá dostatočnú podporu. Bercow bol pred rokom 2009, keď prevzal funkciu predsedu Dolnej snemovne, poslancom konzervatívcov.

O možnom prevzatí premiérskeho kresla uvažuje aj šéfka Liberálnych demokratov Jo Swinson, podľa ktorej celkom možné, že by po najbližších voľbách vznikla v Británii vláda Liberálnych demokratov. Kabinet riadený Corbyn ale liberáli, ktorí chcú brexit úplne zastaviť, nepodporia za žiadnych okolností. Corbyn v rozhovore pre britskú televíziu uviedol, že ak sa Johnsonovi nepodarí vyrokovať s Európskou úniou podmienky brexitu a pokiaľ premiér nepožiada o jeho odklad, potom labouristi v parlamente zasiahnu "s použitím zákona alebo hlasovaním o dôvere". 

V piatok sa vyjednávači Európskej únie a Británie Michel Barnier a Stephen Barclay dohodli, že v najbližších dňoch urýchlia tempo rozhovorov smerujúcich k možnej brexitovej dohode.

Koncom septembra bola ešte dohoda o brexite v nedohľadne. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy