Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Trump: Demokrati zahájili puč, ktorého cieľom je zbaviť americký ľud jeho slobody a práv
Zdielať na

Trump: Demokrati zahájili puč, ktorého cieľom je zbaviť americký ľud jeho slobody a práv

Na záberoch je vidieť reakciu republikánskeho lídra v Snemovni reprezentantov na vyhlásenie impeachmentu, ako aj reakcie jednotlivých ľudí na pokus o zosadenie amerického prezidenta.

WASHINGTON / Demokrati ohlásili začiatok procesu ústavnej žaloby (impeachmentu), ktorú si prezident vyslúžil doteraz neobjasneným júlovým telefonátom s ukrajinským prezidentom Volodymyr Zelenským. Donald Trump zvolil kvôli tomuto kroku ostrý protiútok. Vyhlásil totiž, že sa demokrati snažia v krajine vyvolať puč s cieľom zbaviť americký ľud jeho moci.

Americký prezident Donald Trump v stredu na twitteri opäť ostro zaútočil na demokratov kvôli procedúre ústavnej žaloby, ktorú opozícia vyvolala kvôli údajnej snahe Trumpa zapojiť Ukrajinu do volebného súboja v USA.

Šéf Bieleho domu napísal, že demokrati v skutočnosti nezačali takzvaný impeachment, ale puč, ktorého cieľom je zbaviť americký ľud jeho moci a slobôd.

"S tým, ako sa každým dňom dozvedám viac a viac, dochádzam k záveru, že sa nejedná o impeachment, ale že je to puč, ktorého cieľom je prevziať moc nad ľudom, jeho HLAS, jeho slobodu, druhý dodatok (americkej ústavy), náboženstvo, armádu, hraničný múr a jeho Bohom dané práva ako občana Spojených štátov amerických," napísal americký prezident na twitteri.

Demokrati minulý týždeň formálne zahájili procedúru impeachmentu, ktorá môže viesť k zosadeniu hlavy štátu, a to v reakcii na telefonát Trumpa s ukrajinským prezidentom Volodymyr Zelenským.

Demokrati Trumpa podozrievajú, že sa snažil prostredníctvom nátlaku na Kyjev poškodiť svojho predpokladaného súpera v prezidentských voľbách Joea Bidena.

​Kým puč je násilné zvrhnutie vlády a prevzatie moci v štáte, takzvaný impeachment má oporu v americkej ústave. Od zahájenia procedúry ústavnej žaloby prezident slovné útoky stupňuje. 

Nemenovaného pracovníka tajných služieb, ktorý na obsah telefonátu upozornil, Trump niekoľkokrát obvinil zo špionáže a velezrady. V pondelok prezident na twitteri napísal, že kauza je najväčším honom na čarodejnice v amerických dejinách. 

Demokrati už pred pár dňami ohlásili začiatok procesu ústavnej žaloby (impeachmentu), ktorú si prezident vyslúžil doteraz neobjasneným júlovým telefonátom s ukrajinským prezidentom Volodymyr Zelenským. 

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov, demokratka Nancy Pelosiová, oznámila začatie procesu takzvaného impeachmentu prezidenta Donalda Trumpa.

Pelosiová vyhlásila, že Trump porušil ústavu. "Prezident tento týždeň požiadal ukrajinského prezidenta, aby urobil niečo, čo by mu pomohlo v jeho politickej kariére," povedala predsedníčka Snemovne. 

Vražedný pohľad Grety Thunberg na klimatickom samite v New Yorku, smerovaný na amerického prezidenta, sa nedal prehliadnuť. O to viac prekvapila reakcia samotného Trumpa: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy