Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Slovensko zavítal francúzsky aristokrat Godet. Koňak, ktorý jeho rodina vyrába viac ako 400 rokov, je unikát
Zdielať na

Na Slovensko zavítal francúzsky aristokrat Godet. Koňak, ktorý jeho rodina vyrába viac ako 400 rokov, je unikát

SLOVENSKO / FRANCÚZSKO / Rodina je nadovšetko. To sú slová francúzskeho aristokrata Jeana-Jacquea Godeta, ktorý zavítal na Slovensko. A je jasné, že to nehovorí len tak pre nič, za nič. Remeslo si v rodine odovzdávajú už celých pätnásť generácií. Veľké dobrodružstvo Godetovcov odštartoval pred viac ako štyristo rokmi istý obchodník s vínom a soľou.

Jean Jacques Godet je dávny potomok Buonaventuru Godeta, muža, ktorý stál v šestnástom storočí priamo pri objave nápoja, z ktorého neskôr vznikol koňak. Ten sa zapísal do DNA rodiny Godetovcov tak silno, že dnes sa jeho výrobe venuje už pätnásta generácia potomkov holandského obchodníka, ktorý zakotvil kedysi dávno vo francúzskom meste La Rochelle. "Vlastne to bolo úplne prirodzené. Buonaventura odovzdal tú vášeň svojim synom. Tí zase svojim a tak ďalej. Aj ja som vyrastal pod dohľadom môjho starého otca a otca. Všetci sme žili aj pracovali spoločne bok po boku," vyjadril sa Jean-Jacques Godet.  

Ani Jean Jacques neporušil tradíciu. Postupne krôčik po krôčiku vťahoval svojich troch synov do tajov, ktoré jemu odhalili otec so starým otcom. "Rozprával som im o všetkom, čo som pri rodinnom podniku zažil. O tom, čo zažili naši predkovia, môj starý otec napríklad. Naučil som ich snívať," pokračoval Godet. Pracovať v rodinnej firme vraj má mnoho neopakovateľných výhod. "Napríklad ste omnoho slobodnejší. V rodinnom kruhu môžete pokojne povedať aj kdejakú hlúposť, nikto Vás neodsúdi," skonštatoval. Zároveň však netají ani to, že nebýva každý deň nedeľa. "Samozrejme, že občas dôjde k nezhodám, tak ako vždy a všade. Ale aj tie nezhody sú dôležité, pretože vám umožnia do sýtosti si užiť zmierenie, ktoré vždy nasleduje," prezradil. 

Majú fľaše z čias Ľudovíta Štúra

Aj vďaka tomu, že si Godetovci odovzdávajú remeslo z pokolenia na pokolenie, sa v ich rodinnom sídle dnes nachádzajú poklady, ktoré by mnohí vyvážili zlatom. Tie najstaršie fľaše vyrobili v časoch, keď náš Ľudovít Štúr zasadal v uhorskom sneme ako poslanec za mesto Zvolen. "Sme zrejme poslední na svete, ktorí ich ešte majú k dispozícii. Ročne otvoríme maximálne jednu z nich. Aj to je veľa. Mojim snom je prenechať ich mojim pra-pra-pra vnukom," prezradil. 

Nápoj, ktorý vyrobili jeho predkovia pred vyše 170 rokmi sa vraj od toho dnešného podstatne líši. Okrem iného k tomu prispieva aj stav životného prostredia a klimatické zmeny. "Tie sú posledných asi päť rokov už naozaj viditeľné. A nemôžem povedať, že by šlo o zmeny k lepšiemu," dodal

. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy