Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Chlapec sa nakazil tetanom. Podľa dostupných informácií ho matka odmietla dať zaočkovať
Zdielať na

Chlapec sa nakazil tetanom. Podľa dostupných informácií ho matka odmietla dať zaočkovať

Zdroj: noviny.sk

BRNO / V brnenskej fakultnej nemocnici liečia malé dieťa nakazené tetanom. Veľmi vzácny prípad v Českej republike už riešia aj hygienici.

Informáciu o dieťati nakazenom tetanom potvrdil pre portál iDnes.cz hovorca Fakultnej nemocnice Brno Pavel Žára. Ako prvý ale s informáciou mal prísť starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný, ktorý na sociálnej sieti zverejnil epidemiologickú správu Krajskej hygienickej stanice Juhomoravského kraja.

"Ochorenie u dieťaťa sa vyšetruje, ale nemôžem k tomu povedať žiadne ďalšie podrobnosti. Ochorenie tetanom je u nás úplne výnimočné," uviedla riaditeľka Sekcie ochrany a podpory verejného zdravia KHS JmK Hana Pokorná. 

Podľa informácií iDnes.cz, ktorí sa odvolávajú na zverejnenú správu, bol chlapec z Blanenska, narodený v roku 2016, 18. augusta ošetrený v ambulancii Kliniky detskej ORL Fakultnej nemocnice Brno. Lekári mu mali z nosa vytiahnuť hrdzavú batériu. Lekári dieťaťu nepodali lieky proti tetanu, pretože im nenapadlo, že dieťa nie je očkované. Chlapcovi dali antibiotiká, tie ale matka dieťaťu údajne nepodávala. 

Druhého septembra prišla matka s dieťaťom do nemocnice. Jej syn mal kŕče, ku ktorým sa neskôr pridala únava, nechutenstvo a odmietal prehĺtať. Piateho septembra už poslal lekár chlapca do brnenskej fakultnej nemocnice s informáciou, že nebol očkovaný proti tetanu. 

Chlapcov stav sa zhoršil

V nemocnici chlapcovi podali globulín a zaočkovali ho. Mal niekoľko záchvatov kŕča. Nasledujúci deň ho previezli na Kliniku detskej anesteziológie a resuscitácie k liečbe. Asi po desiatich dňoch ale museli lekári vykonať tracheostómiu (zaistenie dýchania rezom do krku). Jeho stav sa následne mierne zlepšil, no naďalej je v nemocnici. 

Podľa správy ho matka údajne nedala zaočkovať pre presvedčenie, že u nej bola očkovaním spustená roztrúsená skleróza. 

​Čo povedal o očkovaní hygienik? Pozrie si archívny rozhovor. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy