Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Boeing začína vyplácať odškodné rodinám obetí, ktoré zahynuli pri páde chybných lietadiel
Zdielať na

Boeing začína vyplácať odškodné rodinám obetí, ktoré zahynuli pri páde chybných lietadiel

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Spoločnosť vyrábajúca lietadlá, ktoré sa zrútili pre softvérovú chybu, začína proces vyplácania rodín obetí. Firma na priame odškodnenie vyhradila sumu 50 miliónov dolárov. Právnici zastupujúci niektoré rodiny ale vravia, že suma je nedostatočná. A žiadajú od Boeingu najmä viac informácií.

Rodiny, ktoré prišli o svojich príbuzných pri smrteľných haváriách lietadiel typu Boeing 737 Max by podľa portálu BBC mali dostať približne 131 500 eur. Peniaze budú vyplatené z fondu vo výške 50 miliónov dolárov, ktorého založenie Boeing oznámil v júli.

Fond už prijíma žiadosti, ktoré musia byť podané do roku 2020. Viacerí právnici zastupujúci smútiace rodiny ale považujú túto aktivitu Boeingu za mediálnu hru, ktorá jej má vylepšiť imidž. S Boeingom sa chystajú súdiť.  

"144 tisíc dolárov ako odškodné pre naše rodiny ani zďaleka nestačí," vyhlásil Nomaan Husain, texaský advokát zastupujúci 15 postihnutých rodín. "Toto rodiny neuspokojí. Rodiny chcú predovšetkým odpovede.

Lietadlá typu 737 Max nevzlietli od marca. Vyšetrovatelia vyhodnocujú ich bezpečnosť potom, ako v Indonézii a Etiópii došlo k tragickým haváriám, ktoré si vyžiadali životy viac ako 340 ľudí. 

Boeing v júli prisľúbil pre rodiny a komunity ovplyvnené tragédiami 100 miliónov dolárov. Neskôr spoločnosť vyhlásila, že polovica sumy je určená na priame vyplatenie odškodného, kým druhá polovica má slúžiť na vzdelávacie a rozvojové programy v postihnutých komunitách.

Robert A. Clifford, jeden z právnikov zastupujúcich rodiny obetí z letu Ethiopian Airlines 302 povedal, že nedostatok detailných informácií v čase prvého vyhlásenia Boeingu naznačuje, že išlo predovšetkým o spôsob odvrátenia pozornosti od bezpečnostných otázok.

Mnohí príbuzní by chceli, aby boli postavené pamätníky pre obete leteckých tragédií. Najmä však stále majú otázky ohľadne toho, ako sa firma chystá minúť zvyšných 50 miliónov dolárov.

"Jedna z najdesivejších vecí ohľadne leteckých nešťastí je, že väčšinou rodiny nedostanú nazad nič z pozostalostí obetí," povedal Clifford.

Výkonný riaditeľ Boeingu Dennis Muilenberg nazval sprístupnenie fondu rodinám ako "dôležitý krok" zo strany spoločnosti v snahe pomôcť príbuzným obetí, ktoré zahynuli pri páde strojov Boeing 737 Max 8.

Účasť na fonde je dobrovoľná. Rodiny, ktoré si podajú žiadosť, sa tým nevzdávajú svojho práva riešiť spor so spoločnosťou súdnou cestou, povedal Kenneth R. Feinberg, správca finančného odškodnenia, ktorý dohliadal okrem iného aj na rozdelenie odškodného pre obete útokov z 11. septembra. 

Nový softvér Boeingu mal zjednodušiť ovládanie lietadla, namiesto toho viedol k tragédiám:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy