Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Klimatické zmeny sú stále intenzívnejšie. Zvýšená hladina morí ohrozuje krajiny
Zdielať na

Klimatické zmeny sú stále intenzívnejšie. Zvýšená hladina morí ohrozuje krajiny

Archívna reportáž

NEW YORK / Dopady klimatických zmien sú stále intenzívnejšie a urýchľujú sa. Vyplýva to z novej štúdie Svetovej meteorologickej organizácie (WMO). Podľa posledných dát, ktoré organizácia zozberala, bolo v rokoch 2014-2019 najteplejšie v histórii. Zrýchlilo sa tiež zvyšovanie hladiny morí.

Vyššie hodnoty dosiahli aj emisie skleníkových plynov. Štúdia WMO bola zverejnená deň pred klimatickým samitom OSN v New Yorku, ktorý zvolal generálny tajomník OSN Antonio Guterres. Podľa organizácie je načase, aby sme zintenzívnili úsilie vedúce k znižovaniu emisii skleníkových plynov. Podľa zozbieraných dát ide o najviac znepokojujúce informácie o zvyšovaní hladín morí. Od roku 1993 stúpla ich hladina v prieme o 3,2 milimetra za rok. Od mája 2014 do roku 2019 to ale bolo až 5 milimetrov. "Vzostup morskej hladiny," skonštatoval šéf WMO Petteri Taalas. 

Organizácia má podľa neho obavy, že k ďalšiemu výraznému zvýšeniu hladiny by malo dôjsť v reakcii na topenie ľadovcov v Antarktíde a v Grónsku. "Tento rok sme mohli vidieť tragický dopad na Bahamách a v Mozambiku, kedy zvyšovanie hladiny morí a silné tropické búrky viedli k humanitárnym a ekonomickým katastrofám," dodal Taalas.

Klimatické zmeny spôsobujú topenie ľadovcov. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy