Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Dobrovoľníčky našli zúboženú fenu v osade v Humennom. Teraz vytvorili domov pre desiatky vyhodených a týraných psov
Zdielať na

VIDEO: Dobrovoľníčky našli zúboženú fenu v osade v Humennom. Teraz vytvorili domov pre desiatky vyhodených a týraných psov

HUMENNÉ / Obyvateľky Humenného sa rozhodli postaviť karanténnu stanicu pre vyhodených a týraných psíkov. Začínali od nuly a narazili na množstvo problémov. Ich odhodlanie ale bolo silnejšie a útulok už čoskoro privíta prvých zvieracích klientov.

Dobrovoľníčky našli v zúboženom stave, vyhodenú neďaleko osady Podskalka aj fenu Donu, kríženca belgického ovčiaka. "Mnohí majitelia fenky si ani sami neuvedomujú, že sú množiteľmi, keď dovolia svojej fenke priviesť na svet šteňatá, ktoré potom nevedia speňažiť alebo sa nevedia o ne postarať," povedala Stanislava Rutrichová z OZ Pomáhaj a chráň. 

Tieto psy končia väčšinou na ulici. Pre mnohé z nich je to aj vykúpenie- veterinárka sa často stretáva so psíkmi, ktoré zažili nejednu bitku. "Ten psík sa plazil, nevedel chodiť, musel byť týraný, keď sme ho odchytili tak sa pocikával, keď sme dali naňho ruku, tak sa skrčil a nemohol chodiť," opísala jej stav veterinárna lekárka Lenka Lisá. 

Vyhodené zvieratá podľa veterinárky veľmi trpia, často uhynú na podvýživu alebo mráz. Aj preto sa OZ Pomáhaj a chráň rozhodlo, že týmto zvieratám dá nový domov. Vďaka veľkej odhodlanosti a pomoci dobrých ľudí sa im napriek všetkým prekážkam podarilo vybudovať karanténnu stanicu. V budove je 12 kotercov. Kapacita bude záležať od veľkosti zvierat. "Keby tu mali byť vlčiaci, tak maximálne 24. Keď budú malí psíčkovia 30 možno až 50, záleží od plemena. Koterce sú vyhrievané, takže psíkom bude aj v zime teplo," informovala Ľubica Kizáková, OZ Pomáhaj a chráň. 

Výstavba stanice stála 36-tisíc eur. "Mesto Humenné podporilo tento útulok sumou 10-tisíc eur," povedal primátor mesta Humenné Miloš Meričko. 
Humenská radnica eviduje v meste vyše 1000 psov. Hlavným problém stále zostáva tak ako aj v iných častiach Slovenska, ich kastrácia.

Viete, ako správne prepraviť psov v lietadle? Viac sa dozviete v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy