Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Japonsko plánuje vypustiť rádioaktívnu vodu z Fukušimy do oceánu
Zdielať na

Japonsko plánuje vypustiť rádioaktívnu vodu z Fukušimy do oceánu

Archívne video

FUKUŠIMA / Prevádzkovateľ zničenej jadrovej elektrárne Fukušima pravdepodobne vypustí obrovské množstvo kontaminovanej vody do Tichého oceánu. Vyjadril sa tak japonský minister životného prostredia. Elektráreň sa totiž snaží vysporiadať s hromadením podzemnej vody, ktorá sa kontaminuje pri miešaní s vodou, ktorú používa, aby zabránila roztaveniu troch poškodených reaktorov.

Elektráreň pred 8 rokmi zasiahlo tsunami, ktoré vyhnalo z domovov tisíce ľudí a zdevastovalo krajinu. O možnom vypúšťaní kontaminovanej vody, informoval web Idnes.cz s odvolaním na agentúru Reuters. Plánované vypúšťanie sa nepáči rybárom a ani susedným štátom. Južná Kórea má totiž obavy, že by sa tak zničila ich povesť o vlastných morských plodoch.

Elektráreň prevádzkuje spoločnosť TEPCO, ktorá sa už pokúsila z prebytočnej vody odstrániť väčšinu rádionuklidov. Zatiaľ ale neexistuje technológia, ktorá by vodu zbavila rádioaktívneho izotopu vodíka. V súčasnosti sa v tisíckach akumulačných nádrží vo Fukušime nachádza približne jeden milión ton kontaminovanej vody. Správca zariadenia varoval, že do leta roku 2022 bude nádrž plná a problém bude nutné riešiť. "Jedinou možnosťou bude vypustiť vodu do mora a zriediť ju. Vláda bude o najlepšom riešená ešte diskutovať," prehlásil v utorok japonský minister životného prostredia Jošiaki Harada. Podľa jeho slov vláda čaká na správu od skupiny odborníkov, podľa ktorej rozhodnú čo s kontaminovanou vodou. 

https://twitter.com/DriverHiro/status/1171293770890936320

Ďalšou možnosťou je, že sa voda odparí alebo bude dlhodobo skladovaná. Podľa štúdie, ktorú zverejnila japonská komisia študujúca vyradenie fukušimskej atómovej elektrárne, by mohlo byť možné vypustiť zriedenú vodu do oceánu až o 17 rokov. Po tak dlhej dobe by sa totiž mohla rádioaktivita znížiť na úroveň, ktorá by spĺňala bezpečnostné štandardy. 

Japonsko pre nadchádzajúce olympijské hry čelí nátlaku vyriešiť tento problém ešte viac. Južná Kórea preto vyhlásila, že svojim športovcom zaistí vlastné jedlo, a to zo strachu z kontaminovaných potravín z Fukušimy, ktorá bude hostiť softballové a bejzbalové zápasy. Soul tiež požaduje, aby medzinárodné skupiny mohli na olympiáde priebežne monitorovať úroveň radiácie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy