Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zriedkavá operácia v bojnickej nemocnici. Mužovi s rakovinou dali šancu na normálny život
Zdielať na

Zriedkavá operácia v bojnickej nemocnici. Mužovi s rakovinou dali šancu na normálny život

BOJNICE / Lekári v bojnickej nemocnici sa podujali na operáciu, ktorá sa robí len zriedkavo. Ak aj áno, tak najmä vo veľkých nemocniciach. Zvládli ju na výbornú, vďaka čomu dali pacientovi s rakovinou konečníka šancu na normálny život.

Pán Hrašný podstúpil viacero vyšetrení, pri ktorých mu diagnostikovali rakovinu konečníka. "Rakovina konečníka je celosvetový problém, ekonomický, spoločenský, medicínsky," uviedol primár chirurgického oddelenia bojnickej nemocnice Roman Velický.

Pán Hrašný sa rozhodol bojovať a zveril sa do rúk chirurgom v bojnickej nemocnici. Tí sa podujali na operáciu, akú ešte nikdy nerobili. "Predtým končili s trvalou amputáciou konečníka s vývodom," uviedol Velický.

Lekári v bojnickej nemocnici sa ale rozhodli pre nový spôsob. Laparoskopicky zoperovali konečník tak, že pacient nemá žiaden vývod. "My ideme v dvoch tímoch, jeden ide cez brucho, druhý cez konečník a dokážeme sa stretnúť v jednom mieste. My dokážeme odstrániť celé to lymfatické tkanivo," vysvetlil primár Velický.

Na operáciu sa dôkladne pripravovali. Niektoré prístroje si museli požičať. Pracovali v stiesnených podmienkach, v takmer 60-ročných operačných sálach bez klimatizácie. Operácia trvala štyri hodiny a lekári odchádzali z operačnej sály spokojný. Dopadla výborne. "Funkčnosť čreva zostala zachovaná tak ako predtým," povedal námestník Nemocnice Bojnice Milan Henčel.

Lekárom v bojnickej nemocnici sa vzhľadom na ich možnosti a vybavenie podaril husársky kúsok a neskrývajú svoje nadšenie. "Tá metóda sa posúva stále ďalej a ďalej," povedal primár Velický.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy