Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Senát odmietol žiadosť o zverejnenie časti výpovede Petra Tótha
Zdielať na

Senát odmietol žiadosť o zverejnenie časti výpovede Petra Tótha

BRATISLAVA / Výsluch Petra Tótha pokračuje aj po 16. hodine, Tóth už vypovedá takmer päť hodín. O obsahu jeho výpovede advokáti mlčia, detaily neprezradil ani žalujúci prokurátor Ján Šanta. Podľa Tóthovej výpovede pred policajným vyšetrovateľom ale je jasné, čo už od niekdajšieho najbližšieho priateľa žalovaného Kočnera, senát počul. Tóth zopakoval, že sa mu Kočner v jednom z mnohých rozhovorov mal prerieknuť, že zmenky antedatoval a aj to, na akých prístrojoch a čím zmenku vyplnil a podpísal.

Tóth mal opäť spomenúť už aj medializované meno Jozef Dučák ml., ktorý Kočnerovi údajne pre úpravu zmeniek mal poskytnúť potrebnú dobovú techniku. Prokurátor ÚŠP Ján Šanta uviedol, že nemôže o obsahu včerajšieho výsluchu svedka Tótha nič bližšie uviesť, ale nemôže vyvrátiť tvrdenia televízie JOJ, že Tóth vypovedal pred senátom o konaní osoby menom Jozef Dučák. Ten mal dodať tlačiareň a iné prístroje obžalovanému a aj o okolnostiach antidatovania spochybňovaných zmeniek. "Nemôžem vyvrátiť uvedené informácie, na ktoré pýtate, odpovedal prokurátor pred dnešným poludňajším výsluchom svedka Tótha," uviedol Šanta.

Povedal, že po svedeckej výpovedi Petra Tótha je o sile dôkazov a argumentov presvedčený na 150 percent:

​Aj advokát Daniel Lipšic si myslí, že by mohli byť zverejnené aspoň tie informácie z výpovede Petra Tótha, ktoré sa týkajú zmeniek:

​Senát súdu sa však rozhodol inak. Nedovolí komunikovať žiadnym stranám sporu žiadne informácie, ktoré počuli počas výsluchu svedka Tótha. Predseda vysvetlil, že informácie, ktoré odzneli počas výsluchu za vylúčenia verejnosti sa nedajú selektovať.

​Čo ďalšie Tóth pred senátom takmer s určitosťou uviedol, vychádza aj z jeho už skôr publikovaných vyhlásení na jeho webovom portáli datel.sk, ktoré zverejnil ešte v lete. Vtedy bol na utajovanom mieste. V článku spísal dôvody, prečo sa nezúčastnil prvého súdom naplánovaného výsluchu v tejto trestnej časti kauzy televíznych zmeniek, Tóth uviedol: "Naďalej trvám na tom, že Mariana Kočnera považujem za objednávateľa vraždy Jána Kuciaka a Alenu Zsuzsovú za jeho spolupáchateľku. Naďalej trvám na tom, že Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi pomohol vyrobiť antedatované zmenky Jozef Dučák starší. Takisto naďalej trvám na tom, že Marianom Kočnerom písané motáky z vyšetrovacej väzby vynášal advokát Andrej Šabík a tak ďalej a tak podobne. Na utajovanom mieste, 31. júla 2019".

Svedok Peter Tóth vo svojej dvojdňovej výpovedi pred senátom Špecializovaného trestného súdu vypovedá na žiadosť žalujúceho prokurátora nepochybne aj o jeho informáciách, ktoré už boli medializované. Nie je teda dôvod ich ďalej utajovať pred verejnosťou, prokurátor Šanta pre TV JOJ povedal, že sa so senátom skúša dohodnúť, ktoré informácie by mohli povedať novinárom. Na ukončenie neverejnej časti hlavného pojednávania naďalej čakajú zástupcovia médií.

Najčítanejšie správy