Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rusko a Ukrajina si vymenili väzňov. Zelenskyj hovorí o prvom kroku k ukončeniu konfliktu na Donbase
Zdielať na

Rusko a Ukrajina si vymenili väzňov. Zelenskyj hovorí o prvom kroku k ukončeniu konfliktu na Donbase

MOSKVA / Lietadlá s prepustenými väzňami pristáli v Moskve a v Kyjeve. Ruské vládne lietadlo s Rusmi pristálo na letisku pri Moskve, zatiaľ čo ukrajinské lietadlo pristálo na kyjevskom letisku.

"Rusko a Ukrajina si vymenili 35 ľudí z jednej a 35 ľudí z druhej strany," potvrdila novinárom ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovova. Hovorkyňa Štátnej bezpečnosti Jelena Gitlanskaja povedala, podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS, novinárom na kyjevskom letisku, že "Rusi odišli". Ruské agentúry zároveň informovali, že z moskovského Medzinárodného letiska Vnukovo odštartovalo ukrajinské lietadlo s prepustenými väzňami. Nie je pritom jasné, kto sa okrem novinára Kirilla Vyšinského, ktorý bol za mrežami od roku 2018, nachádza na palube ruského lietadla.

Na druhej strane, ruský právnik Mark Fejgin už skôr prostredníctvom sociálnej siete informoval, že medzi väzňami, ktorých prepustilo Rusko, je 24 ukrajinských námorníkov, ktorých zadržali v novembri, spolu s novinárom Romanom Suščenkom, ktorého zastupoval, a filmárom Olehom Sencovom.

Koniec vojny na Donbase?

Ukrajinský prezident Zelenskyj označil výmenu väzňov, dohodnutú s Putinom, za prvý krok k ukončeniu vojny na Donbase na východe Ukrajiny. 

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok uviedol, že výmena väzňov by sa mohla stať začiatkom normalizácie rusko-ukrajinských vzťahov, ktoré zhoršila anexia Krymu a ruská podpora separatistov na Donbase. 

O výmene sa začalo hovoriť ešte v auguste po tom, čo Sencova presunuli z väzenia na severe Ruska do Moskvy. Filmára zatkli v roku 2014 počas protestu proti ruskej anexii Krymu. Odsúdili ho na 20 rokov väzenia za sprisahanie s cieľom spáchať teroristické činy. On obvinenia popiera.

Námorníkov zadržali vlani v novembri aj s tromi loďami ukrajinského námorníctva, keď sa pokúšali preplávať cez Kerčský prieliv pri Kryme. Moskva tvrdí, že porušili ruskú námornú hranicu.

Výmena väzňov by mohla byť významným krokom k uvoľneniu napätia medzi Ruskom a Ukrajinou a mohla by zvýšiť šance na urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny, ktorý si od roku 2014 vyžiadal už viac ako 13-tisíc obetí.

O výmene väzňov sa hovorilo už v auguste.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy