Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Unikátne uniformy pre vojakov. Na ich vývoji pracuje aj Slovák
Zdielať na

Unikátne uniformy pre vojakov. Na ich vývoji pracuje aj Slovák

LIBEREC / Čo najlepšie splynúť s okolím. To býva základná úloha vojakov pri bojových misiách. Česko-slovenský tím vedcov z libereckej textilnej fakulty urobil veľký pokrok. Dokázali vytvoriť špeciálne maskáče, ktoré sa prispôsobia okoliu podľa teploty.

"Zamerali sme sa na to, ako tieto dva dezény spojiť, aby vojaci nemuseli používať dva tie mundúry," uviedla vedúca projektu Martina Viková. V našich podmienkach okolo 20 stupňov sa vojaci najčastejšie pohybujú v lesoch, na lúkach, preto majú maskáče zelenú farbu. 

Fén na vlasy zahreje látku na 40 až 50 stupňov. Tá sa takmer okamžite začne meniť na pieskovo žltú, prostredie typické pre vyprahnutú zem, púšť. "Prechod farieb začína okolo 47 stupňov," hovorí členka tímu Marcela Pechová. 

Na objave pracuje tím expertov už viac ako dva roky. Muchy na termochrómnom pigmentu, ktorý v závislosti na teplote bledne, vychytáva aj Slovák Branislav Budoš. "Mojou úlohou je testovanie termochrómnych látok. Ako na nich vplýva rôzne poškodenie typu pranie, svetlo a napríklad pot," hovorí Budoš. 

Premenlivá kamufláž, ktorá dokáže vojakov zamaskovať v lese a v púšti zaujala armádu. Uniformy teraz začne testovať Vojenský ústav vo všetkých štyroch ročných obdobiach a potom sa rozhodne, či vojakom maskáče zaobstarávajú. "Podľa mňa by to bol veľký prínos. Armáda by nepotrebovala viaceré tipy uniforiem pre rôzne prostredia," dodáva Budoš. 

Minister obrany Peter Gajdoš 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy