Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ukrajina a Rusko si vymieňajú väzňov, vrátane zajatých námorníkov a filmára Sencova
Zdielať na

Ukrajina a Rusko si vymieňajú väzňov, vrátane zajatých námorníkov a filmára Sencova

Archívna reportáž

KYJEV/MOSKVA / Krajiny si vymenili väzňov, medzi nimi sú aj ukrajinskí námorníci, ktorých zajali vlani v novembri pri Kerčskom prielive za nezákonné prekročenie ruských hraníc a ukrajinského režiséra Oleha Sencova, odsúdeného za údajný terorizmus na Kryme.

Rusko údajne v rámci výmeny väzňov s Ukrajinou prepustilo z väzenia ukrajinských námorníkov a filmára Oleha Sencova. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na informácie zo sociálnej siete Facebook, ktoré zdieľal aj ukrajinský najvyšší prokurátor. Ukrajina ani Rusko zatiaľ výmenu oficiálne nepotvrdili. Príbuzní väzňov sa však údajne schádzajú na letisku v Kyjeve.

O výmene sa v ostatných dňoch začalo hovoriť po tom, čo Sencova presunuli z väzenia na severe Ruska do Moskvy. Filmára zatkli v roku 2014 počas protestu proti ruskej anexii Krymu. Odsúdili ho na 20 rokov väzenia za sprisahanie s cieľom spáchať teroristické činy.

On obvinenia popiera. Spomínaných námorníkov zadržali vlani v novembri aj s tromi loďami ukrajinského námorníctva, keď sa pokúšali preplávať cez Kerčský prieliv pri Kryme. Moskva tvrdí, že porušili ruskú námornú hranicu.

​Redaktorka TV JOJ na bode nula: Na Ukrajine sa dostala do prvej línie: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy