Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Johnson bude rokovať s Merkel. Presviedčať ju bude o vypustení írskej poistky z dohody
Zdielať na

Johnson bude rokovať s Merkel. Presviedčať ju bude o vypustení írskej poistky z dohody

Po odchode Theresy May sa novým britským premiérom stal Boris Johnson. Pozrite si archívnu reportáž

BERLÍN / Dohodnutý odchod Veľkej Británie z Európskej únie je podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej ešte stále možný, aj napriek tomu, že na dohodu, ktorá by uspokojila obe strany, nezostáva veľa času.

Kancelárka v stredu pred bilaterálnymi rokovaniami s britským premiérom Borisom Johnsonom v Berlíne naznačila, že pred britským vystúpením z európskeho bloku, ktorý je naplánovaný na 31. októbra, by sa dalo nájsť riešenie na spornú otázku írskej hranice, ak na ňom všetky strany tvrdo zapracujú. "Môžeme byť schopní nájsť ho počas nasledujúcich 30 dní, prečo nie," skonštatovala Merkelová.

Johnson zase pred novinármi uznal, že je na nich, aby predložili riešenia pre hranicu Severného Írska a zároveň privítal "vražedný časový plán 30 dní", ktorý navrhla Merkelová. "Existuje veľa riešení, ktoré sú ponúkané a už sa o nich diskutovalo. Nemyslím si, že ich britská vláda za posledné tri roky veľmi aktívne navrhovala," povedal politik.

Po večernom rokovaní v Berlína sa Johnson vo štvrtok stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a o brexite sa podľa všetkého bude hovoriť aj na sammite skupiny G7 (Francúzska, Nemecka, Spojených štátov, Talianska, Kanady a Japonska) vo francúzskom Biarritzi.

Predstavitelia EÚ vidia v írskej poistke záruku, že do doby, keď sa nájde iná alternatíva, nevznikne medzi Írskou republikou a Severným Írskom klasicky kontrolovaná hranica. Johnson chce o iných možnostiach hovoriť s predstaviteľmi EÚ po 31. októbri, kedy je brexit naplánovaný, a to v rámci rokovania o dlhodobej obchodnej zmluve. 

Súčasnú verziu brexitovej dohody trikárt odmietol britský parlament, a to práve pre írsku poistku. Británia má európsky blok opustiť 31. októbra a premiér Johnson pri svojom nedávnom nástupe do funkcie Britom sľúbil,  že krajinu z EÚ k tomuto dátumu vyvedie, či s brexitovou dohodou alebo bez nej. 

S Johnsonovým postojom nesúhlasí Jeremy Corbyn, ktorý sa ho dokonca chcel pokúsiť odvolať. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy