Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Bez Grónska nebude návšteva. Trump zrušil návštevu Dánska
Zdielať na

Bez Grónska nebude návšteva. Trump zrušil návštevu Dánska

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump zrušil očakávanú návštevu Dánska po tom, ako tamojšia premiérka kritizovala jeho plán kúpiť Grónsko. Šéf Bieleho domu v nedeľu vyhlásil, že premýšľa nad kúpou ostrova "zo strategických dôvodov", no nie je to jeho priorita. Mette Frederiksen označila za "absurdné" diskutovať o predaji.

Trump v utorok na sociálnej sieti napísal, že odkladá návštevu krajiny. Dôvodom sú komentáre premiérky, ktorá "nemá záujem diskutovať o predaji Grónska". O zrušení návštevy následne informoval aj hovorca Bieleho domu Judd Deere. "Dánsko je výnimočná krajina s úžasnými ľuďmi, ale na základe komentárov premiérky Mette Frederiksen, že nemá záujem predaj Grónska prebrať, naše stretnutie preložím na inokedy," napísal americký prezident. 

Trump mal Kodaň navštíviť na začiatku septembra. Zástupca Bieleho domu ale neskôr uviedol, že prezident cestu zrušil.

Dánskych politikov debata o Grónsku pobúrila. Premiérka Frederiksen ju označila za absurdnú a prehlásila, že Dánsko na predaj nie je. Bývalý predseda vlád Lars Lökke Rasmussen na twitteri napísal, že zo strany amerického prezidenta musí ísť o "aprílový vtip". "Ale úplne mimo sezónu," dodal.

USA už majú s nákupom zahraničných krajín svoje skúsenosti, aj keď pomerne dávne. V roku 1867 od cárskeho Ruska kúpili Aljašku, v roku 1803 od Francúzska rozsiahle územie kolónie Louisiany. Ponuku odkúpiť Grónsko predložil Washington Kodani už v roku 1946, kedy za ostrov ponúkali 100 miliónov dolárov.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy