Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Súd potvrdil trest pre bývalého policajta, posledného z aktérov v prípade vraždy Kubašiaka
Zdielať na

Súd potvrdil trest pre bývalého policajta, posledného z aktérov v prípade vraždy Kubašiaka

BANSKÁ BYSTRICA / Krajský súd v Banskej Bystrici v utorok potvrdil štvorročný nepodmienečný trest pre bývalého policajta Miroslava Rochovského z Brezna. Je posledným aktérom v kauze vraždy horehronského podnikateľa Jána Kubašiaka z roku 2006, ktorého súd poslal za mreže. Právoplatné tresty už v minulosti potvrdili trom členom vražedného komanda, ako aj objednávateľovi Igorovi Šajgalovi.

Bývalý brezniansky policajt je posledným v reťazci aktérov spojených s brutálnou popravou horehronského podnikateľa Jána Kubašiaka. Dnes 60-ročný expolicajt Miroslav Rochovský mal pre Igora Šajgala najať komando, ktoré v roku 2006 vtrhlo do domu v Polomke a ranou do hlavy popravilo otca troch detí. "On sa cíti nevinný, vzhľadom na to, ako to prebiehalo, videl bezvýchodiskovosť, že by sa zúčastnil na pojednávaniach," povedal obhajca Ondrej Zachar. 

Na pojednávania Rochovský nechodil, usvedčoval ho však ďalší z odsúdených, člen vražedného komanda Róbert Petluš, bývalý banskobystrický vyšetrovateľ, ktorý za vraždu podnikateľa dostal 25-ročný trest. "Po ôsmich rokoch sa vyjadroval úplne opačne ku skutočnostiam," dodal Zachar. 

Podľa Krajského súdu je muž vinný, za sprostredkovanie lúpežného prepadnutia mu v utorok potvrdili štvorročný trest. Je to právoplatné, už v najbližších dňoch nastúpi do ústavu na výkon trestu.

Pripojí sa tak k 65-ročnému Igorovi Šajgalovi, ktorý si už odpykáva osemročný trest za objednávku lúpeže, za ktorú vtedy sľúbil dva milióny korún. Šajgal bol na úteku niekoľko rokov, policajti ho zadržali minulý rok pred Vianocami, ukrýval sa na južnom Slovensku, zmenený na nepoznanie, pod menom Hazucha. "Žil na Slovensku, prezradil, že v troch lokalitách pod falošným menom," povedal prokurátor Alexander Bíró,

Ako prvých odsúdili troch členov komanda, ktoré prepadlo dom podnikateľa, zadržali ich ešte v roku 2006, krátko po vražde. Vtedy išlo o najrozsiahlejšiu policajnú akciu, po mužoch na úteku pátrali nielen policajti ale aj vojaci. Na mieste bolo vtedy toľko policajných áut, že cestu v Žarnovici lemovali v dĺžke dvoch kilometrov.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy