Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Klinika neurochirurgie rieši spor s Univerzitnou nemocnicou v Bratislave. Problémom má byť tajný nábor sestier
Zdielať na

Klinika neurochirurgie rieši spor s Univerzitnou nemocnicou v Bratislave. Problémom má byť tajný nábor sestier

BRATISLAVA / Napätie medzi vedením Neurochirurgickej kliniky na Kramároch a vedením Univerzitnej nemocnice Bratislava neustáva. Tentokrát bojujú o zdravotné sestry. Ešte na začiatku leta sa viac ako trištvrte personálu kliniky podpísalo pod veľkú petíciu za dodanie sestier. Doteraz sa podľa prednostu a vedúcej sestry nič nezmenilo. Najnovšie tvrdia, že odhalili nahováranie sestier na nové pracovisko. Preto sa obrátili na poslancov.

"Veľký podstav máme, chýba nám 16 sestier. Na celú túto situáciu doplácajú pacienti," vyjadrila sa vedúca sestier na klinike neurochirurgie Veronika Ruszinková. "Personálnou situáciou Univerzitnej nemocnice Bratislava sa intenzívne zaoberáme. Aktuálne 2.9. nastúpi na pracovisko neurochirurgie na Kramároch, zatiaľ, jedna praktická sestra," oznámila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská. 

Personálny stav na neurochirurgickej klinike je podľa jej prednostu dlhodobo neudržateľný a práve nedostatok sestier im spôsobuje závažné problémy. Aj preto Andrej Šteňo poslal otvorený list poslancom zdravotníckeho výboru, v ktorom ich informuje o pokusoch o nábor ich sestier. 
Ide už ale o dvanásty list dotýkajúci sa problému nedostatku sestier.  

​"My písanie otvorených listov v žiadnom prípade nepovažujeme za štandardnú formu komunikácie. Ale po 10 neúspešných štandardných listoch, kde sme žiadali dosaturovanie sestier, tak už sme zvolili formu otvorených listov," vysvetlil prednosta kliniky Andrej Šteňo. 

"Myslím si, že všetci členovia obdržali tento list. Musím povedať, že riadenie UNB Bratislava je katastrofálne. A veci, ktoré sú v liste spomínané sú absolútne oprávnené,"  povedala poslankyňa NR SR za SaS Jana Cigániková. 

Ponuky pre sestry?

Pritom podľa vedúcej sestry ponuky na nové pracovisko v bratislavskom Ružinove dostali viaceré sestry. "Bola som teda informovaná od sestier na našej klinike, že im bola ponúknutá práca na novovznikajúcej neurochirurgii v Ružinove," povedala vedúca sestier Veronika Ruszinková. 

"Toto nie je pravda, nerobíme žiadny nábor z Kliniky neurochirurgie na Kramároch. Máme vedomosť o jednej sestre, ktorá požiadala o preklad na Chirurgickú kliniku v Ružinove," uviedla hovorkyňa nemocnice Kliská. Vedúca sestra ale spresnila aj to, kto mal nábor sestier robiť. " Priamo boli oslovené lekárom, ktorý od nás odišiel," prezradila. 

"Nie je to pravda. Spomínaný lekár je neurochirurg a bude pracovať na novom pracovisku neurochirurgie. V súčasnosti koordinuje všetky procesy pre vznik nového pracoviska v Ružinove," poznamenala Kliská. 

Problém je aj nové pracovisko

A práve novovznikajúce pracovisko je tiež dôvodom napätia. "V Bratislave sa už teraz operujú nádory na mozgu na štyroch pracoviskách. Má sa otvárať piate. Predstava, že sa v Bratislave uplatní toľko neurochirurgií ako je v celom Dánsku, je absurdná," podotkol Šteňo. "Čím viacej pracovísk, tým viac ľudí zomiera. Doslova. A to preto, lebo sa štiepi zdravotná starostlivosť a je dokázané, že čím viac operujú, tým sú skúsenejší. A samozrejme, keď operujú mozgy, tam je potrebná tá rutina," poznamenala poslankyňa Cigániková. 

"Niekoľkokrát sme pánovi prednostovi zdôraznili, že našim záujmom je, aby Klinika Neurochirurgie na Kramároch zostala i naďalej zachovaná. Našim cieľom je, aby obe pracoviská vzájomne spolupracovali," dodala hovorkyňa nemocnice Kliská. Parlamentný výbor pre zdravotníctvo sa bude môcť touto problematikou zaoberať najskôr v septembri. Či sa tak aj reálne stane sme sa nedozvedeli, s jej predsedom sa nám totiž nepodarilo spojiť. Opozičná poslankyňa za SaS Jana Cigániková ale potvrdila, že diskusiu vo výbore na túto tému bude iniciovať. "Určite je treba to rozobrať aj na pôde výboru. Som si istá, že mojich kolegov to bude zaujímať," dodala Jana Cigániková. 

Zdravotníctvo stále rieši nedostatok sestier. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy