Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Severná Kórea vypálila na protest ďalšie dve rakety. Ide už o piatu skúšku za krátke obdobie
Zdielať na

Severná Kórea vypálila na protest ďalšie dve rakety. Ide už o piatu skúšku za krátke obdobie

Viac o severokórejskom jadrovom programe sa dozviete vo videu.

SOUL / Severná Kórea vypálila ďalšie dve rakety do Japonského mora. KĽDR v posledných týždňoch uskutočnila už niekoľko raketových testov. 

V poslednom prípade podľa juhokórejskej armády zrejme išlo o balistické rakety krátkeho doletu. Vypálené boli z východného pobrežia KĽDR a po prekonaní zhruba 400 kilometrov dopadli do mora, napísala agentúra AP.

​Pchjongjang terajšie raketové testy označuje za reakciu na spoločné vojenské cvičenie USA a Južnej Kórey, ktoré sa koná tento mesiac. Podľa juhokórejskej armády je veľmi pravdepodobné, že KĽDR bude v odpaľovaní rakiet pokračovať, píše agentúra Reuters.

Trump obdržal od Kim Čong-una list

Americký prezident Donald Trump v piatok uviedol, že dostal "veľmi krásny" list od severokórejského vodcu Kim Čong-una. Dodal, že očakáva, že sa s Kimom čoskoro zíde na ďalšom rokovaní o demilitarizáciu Kórejského polostrova.

Trump nenaznačil, kedy by sa budúci schôdzka mohla konať. Obaja štátnici sa od minulého roka zišli už trikrát, ale pokrok v rokovaniach bol len skromný.

​Protest voči vojenskému cvičeniu

Vojenské cvičenia sú podľa Severu "neskrývaným popieraním a do neba volajúcim porušením" nedávnych rokovaní medzi USA a KĽDR. "Už sme viackrát varovali, že spoločné vojenské cvičenia zablokujú pokrok vo vzťahoch KĽDR s USA a vnútrokórejské vzťahy a privedú nás k opätovnému zváženiu našich skorších veľkých krokov," uvádza sa v stanovisku ministerstva zahraničia Kórejskej ľudovodemokratickej republiky. 

Nový typ balistických striel

Juhokórejskí predstavitelia uviedli, že severokórejské rakety sú nový typ balistických striel krátkeho doletu a na zistenie bližších informácií je potrebná detailná analýza. Podľa mnohých odborníkov sú rakety pravdepodobne severokórejskou verziou ruskej strely Iskander - balistickej rakety krátkeho doletu schopnej uniesť aj jadrovú hlavicu. Iskandery má Rusko v arzenáli po viac ako desaťročie.

Severokórejský režim opäť stavia odpalovacie zariadenia. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy