Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hľadá sa panda červená, ktorá si urobila výlet do mesta
Zdielať na

Hľadá sa panda červená, ktorá si urobila výlet do mesta

PLZEŇ / Z plzeňskej zoologickej záhrady zmizla panda červená. Samca menom Nepál od rána hľadajú desiatky ošetrovateľov. Podľa zoológov je vysoko pravdepodobné, že cez deň bol zalezený niekde v korunách stromov a venoval sa svojej najobľúbenejšej činnosti - spánku. Ošetrovatelia sa obrátili so žiadosťou o pomoc aj na verejnosť. Upozornili, že aj keď panda červená vyzerá veľmi milo, stále je to šelma, ktorá môže človeka pohrýzť.

Mladý samček zmizol pravdepodobne už skoro ráno. Pandy sú totiž zvyčajne najaktívnejšie v noci a na svitaní. Nepál zdieľa už druhý rok pavilón so svojou partnerkou Čene. Tá sa celý deň vôbec neukázala. 

"Asi je z toho trošku nervózna," vraví zoologička Lenka Václavová. "Predsa len sú na seba zvyknutí. Samička je pokojnejšia, samček je tak trochu nerváčik."

Pandy sú samotárske zvieratá, ktoré veľkú časť dňa trávia v korunách stromov a venujú sa tam svojej obľúbenej činnosti - spánku. Panda teraz pravdepodobne odpočíva na nejakom strome a aktívna bude až o zotmení.

Plzeňská zoo chová pandy červené od roku 2010, zatiaľ im ale žiadne zviera z výbehu neutieklo. Pandy červené sú ale známe ako notorickí majstri únikov. Len z českých zoologických záhrad už utiekli niekoľkokrát.  

Hovorca Zoo Plzeň Martin Vobruba ale vraví: "Je to zviera z Himalájí, takže je otužilé. Netreba sa teda báť, že by mu ublížili premeny počasia v najbližších dňoch. Môj súkromný odhad je, že je v bezprostrednej blízkosti ZOO."

"Keď nejaká šelma utečie, zvyčajne sa zdržiava v blízkosti svojho výbehu a niekedy sa sama pokúsi aj vrátiť spať," dodáva Lenka Václavová. 

"Ak nám chcú ľudia v blízkosti zoo pomôcť, nech zodvihnú zrak a možno zbadajú nášho Nepála," hovorí Martin Vobruba.

Na prvý pohľad roztomilé zviera sa ale nesnažte chytať, mohlo by uhryznúť. 

Oveľa známejšie sú pandy veľké:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy