Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na Španielske schody v Ríme si už sadnúť viac nebudete chcieť. Policajti vydali nový zákaz
Zdielať na

Na Španielske schody v Ríme si už sadnúť viac nebudete chcieť. Policajti vydali nový zákaz

Známa národná pamiatka Slovenska zostala takmer úplne zničená. Čo sa stalo a o akú pamiatku ide?

RÍM / Turisti, ktorí sa chystajú do Ríma, si musia dať v centre mesta pozor, kam si sadnú. Mestská polícia totiž zakázala sedieť na Španielskych schodoch, ktoré stúpajú z námestia Piazza di Spagna. Taliansky historik umenia, komentátor kultúrneho diania Vittorio Sgarbi tento zákaz označil za fašistické nariadenie.

Španielske schody patria na zoznam pamiatok UNESCO. Tomu, kto si na ne sadne, teraz hrozí pokuta od 160 do 400 eur. Mestská polícia totiž zakázala sadnúť si na nejaký zo 135 schodov. Informoval o tom denník La Repubblica. 

Turisti pritom nemôžu jesť ani pri významných pamiatkach talianskej metropole alebo sa osviežiť priamo zo zobáčikov rímskych malých pitných fontán.  "Chápem, že vyženú niekoho, kto je, ale prečo si človek nemôže len tak sadnúť?," povedal 35- ročný turista, Mexičan Marcos Morales. 

"Vymáhame obecné nariadenie - môže sa po schodoch len prechádzať," uviedlo osem policajtov. Nariadenie zakazuje chovať sa na verejných priestranstvách neslušne alebo v rozpore s dekórom. Zakazuje tiež konzumáciu nápojov všade pri historických, umeleckých či archeologických pamiatkach.

Taliansky historik umenia, kritik, politik a komentátor kultúrneho diania Vittorio Sgarbi povedal, že "zákaz považuje za takmer fašistické nariadenie." "Súhlasím s údržbou pamiatky a s tým, že sa na mramorových schodoch nemôže jesť. Ale zakázať si na ne sadnúť, to už sa mi zdá prehnané," povedal. 

"Od tej doby, čo je svet svetom sa prechádzajúci ľudia usádzajú na schodoch a obdivujú okolie," poznamenal historik. Podľa jeho názoru bude musieť radnica toto rozhodnutie opäť zvážiť. Schody boli nejakú dobu dokonca uzavreté, sprístupnené boli opäť v roku 2016. Schody boli predtým totiž tmavé, špinavé, polepené žuvačkami a plné škvŕn od vína a kávy. 

Humenčania sa sťažujú na opravu pamiatky. Tvrdia, že ju urobili len na oko. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy