Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Veľká záchranná akcia skončila smutne. Muža (26), ktorý spadol do studne, našli po 50 hodinách mŕtveho
Zdielať na

Veľká záchranná akcia skončila smutne. Muža (26), ktorý spadol do studne, našli po 50 hodinách mŕtveho

VEĽKÉ PAVLOVICE / Vo Veľkých Pavloviciach trvala viac ako 50 hodín dramatická záchranná akcia, ktorú od soboty sledovala doslova celá Česká republika. Hasiči a banskí záchranári sa tam zo studne snažili vyprostiť 26-ročného muža, ktorého zasypala zemina. Záver akcie bol síce očakávaný, ale aj napriek tomu smutný.

Nádeje, že hasiči zachránia Jozefa P. ( 26), ktorého zasypala v sobotu v studni vo Veľkých Pavloviciach na Břeclavsku hlina a kamene, ako informuje blesk.cz vyhasli. Záchranári sa po viac ako 50 hodinách s pomocou sacieho bagra dostali k telu mladého dobrovoľného hasiča. Bohužiaľ už mu nebolo pomoci.

Pracovali v podstate nonstop a riskovali vlastné životy. Zhruba 11 metrov hlboká a 1,5 metra široká stará studňa je obložená len kameňom. Banskí záchranári a hasiči tak mali zložitú a náročnú prácu. Naviac v nebezpečnom mieste, ktoré sa vždy musí najprv dôkladne spevniť a zaistiť. Stále totiž hrozí, že sa ďalšia časť zeminy môže hocikedy zosunúť. 

Mladík tam bol už dlhšie ako dva dni. "V noci sa nám podarilo prebúrať takým betónovým bokom, ktorý nám komplikoval cestu. To nás zdržalo, ale už sme to prekonali a pokračujeme ďalej hlbšie," uviedol Jaroslav Mikoška, hovorca HZS Juhomoravský kraj. 

​Ulica bola aj naďalej uzavretá a na mieste je odsávací báger. Práce aj napriek tomu išli veľmi pomaly. "Práca je fyzicky namáhavá, je to v stiesnenom priestore, to spevnenie zmenšuje priestor pre manipuláciu. Nevojde sa tam viac ako jeden človek," opísal práce Jaroslav Mikoška.

​Na miesto sa stále chodili pozerať miestni, tí prácu hasičov a záchranárov obdivujú. "Riskujú svoj vlastný život, pretože tam musia ísť oblečený kompletne v týchto teplách. Klobúk dole pred nimi. Oni sú jediní, ktorí dokážu pomôcť. Riskujú svoje životy, vôbec sa nemusia vrátiť domov," pochválil prácu miestny obyvateľ. 

Pre mladíkovu rodinu je najhoršie čakanie. S každým centimetrom sú ale k mladíkovi bližšie. 26-ročný dobrovoľný hasič je v studni zasypaný už viac ako dva dni. Šanca, že stále žije je tak podľa záchranárov mizivá. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy