Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Obyvateľov mestečka museli evakuovať, 6 500 ľuďom hrozí, že prídu o svoje domovy
Zdielať na

Obyvateľov mestečka museli evakuovať, 6 500 ľuďom hrozí, že prídu o svoje domovy

Archívna reportáž

Problémy mali aj v Kanade. Tisícročná voda ohrozovala hrádzu a blížila sa k naplneniu svojej kapacity. Pozrite si archívnu reportáž

LONDÝN / Mestečko Whaley Bridge v hrabstve Derbyshire evakuovali. Britská polícia totiž nariadila evakuáciu 6500 obyvateľov mestečka pre obavy, že by sa mohla pretrhnúť hrádza miestnej vodnej nádrže poškodená po silnom daždi. Obyvatelia mesta preto museli svoje domovy okamžite opustiť.

Podľa agentúry AP obchádzali policajti jednotlivé domy a ľudí posielali do školy v niekoľko kilometrov vzdialenej obci Chapel-en-le-Frith. Odporúčali im vziať si so sebou domáce zvieratá či lieky na niekoľko dní. Tí, ktorí mohli si mali ubytovanie vybaviť u známych, celé mestečko by sa totiž do školy nevošlo. Útočisko ľuďom už poskytli aj niektoré krčmy a komunitné centrá. 

Technici medzitým začali z vodnej nádrže Toddbrook Reservoir odčerpávať vodu. Časť miestnej hrádze, ktorú vybudovali pred skoro 200 rokmi, sa prepadla v dôsledku niekoľkodňového vytrvalého dažďa. Odborníci zatiaľ stav hrádze vyhodnocujú. Polícia tvrdí, že v prípade pretrhnutia hrádze existuje plán. "Modlíme sa, aby vydržala, zatiaľ čo sa spoločnosť spravujúca priehradu pokúša z nádrže odčerpať vodu," uviedla pre agentúru AP miestna obyvateľka Anna Aspinall. Technici údajne jej aj ďalším ľuďom uviedli, že riziko kolapsu je vysoké. "Ak to strhne celú priehradu, spôsobí to totálny chaos. Asi to vezme celú dedinu, pretože prechádza priamo cez ňu," dodal jeden z evakuovaných obyvateľov Paul Nash. 

V Británii v posledných dňoch vystriedali vlnu horúčav prívalové dažde, ktoré na severe Anglicka vyvolali bleskové záplavy. Voda sa dostáva aj do domov a komplikuje ako cestnú, tak aj železničnú dopravu. ​

Ekologická havária, ktorá sa stala v roku 2010 v Maďarsku viedla k pretrhnutiu hrádze, ktorá si vyžiadala desať obetí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy