Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Vodiči, ktorí sa chystáte do Chorvátska, obrnte sa trpezlivosťou. Čaká nás najvyťaženejší víkend na cestách
Zdielať na

Vodiči, ktorí sa chystáte do Chorvátska, obrnte sa trpezlivosťou. Čaká nás najvyťaženejší víkend na cestách

BRATISLAVA / Cez víkend by mali spozornieť všetci, čo sa chystajú autom do Chorvátska. Na cesty vyjdu desaťtisíce áut a tak sa treba pripraviť na všetky možné scenáre. Prípadne svoju cestu odložiť o pár dní neskôr.

Turistická sezóna je na vrchole a tento víkend sa doslova budú sťahovať národy. V dvoch Nemeckých spolkových krajinách navyše začínajú školské prázdniny čo bude cítiť hlavne na rakúských cestách. V Maďarsku sa zase konajú preteky Formuly F1 na známom Hungaroringu, kam smerujú tisícky fanúšikov. Cesty k Jadranu tak budú ako každý rok v tento dátum preplnené. "Momentálne nás čaká v Európe alebo na Európskych cestách najnáročnejśí víkend. Je to jedno v ktorom smere pretože dostane to zabrať aj smerom k moru ale aj smerom od mora," uviedol Maroš Palesch, dopravný konzultant. 

Podľa dopravného konzultanta sa najväčšie problémy po ceste do Chorvátska očakávajú na hlavných ťahoch cez Rakúsko, Slovinsko a Maďarsko. Na cestu sa treba poriadne pripraviť. Či už zabezpečiť pitný režim alebo si robiť prestávky. K Jadranu môžete využiť hneď viacero trás. "Cez Slovinsko, Rakúsko ale kto chce ušetriť tak určite odporúčam trasu zbehnúť do Maďarska cez M16, M1 a napojiť sa na M86. A vyhodí vás to kúsok pred hraničným priechodom Goričan. A vodičom z východného Slovenska určite trasu cez Maďarsko pretože je to najkomfortnejšie," informoval Maroš Palesch.

Na zdržanie sa treba pripraviť hlavne na hraničných priechodoch pri kontrolách dokladov a rovnako aj pri mýtnych bránach, kde sa platia poplatky. "Máte tam tri formy mýtnice. Buď v hotovosti, kartou, alebo si treba zakúpiť ENC jednotku," poznamenal dopravný konzultant. 

Práve toto zariadenie Vám vie ušetriť čas a peniaze. Najdlhšie kolóny sa každoročne tvoria pri veľkej mýtnici pri Záhrebe, kde sa zlievajú hlavné dopravné tepny. "Pri Záhrebe sa nám napája aj A2 z hraničného priechodu od Slovinska, tam bude samozrejme nápor Nemcov a Rakušanov takže od toho Zagrebu až dole tam sú rizikové faktory," objasnil Maroš Palesch.

Na cestách vedia pomôcť Chorvátske weby autoklubov, ktoré sledujú situáciu na hraničných priechodoch a mýtniciach. V prípade, že sa po ceste stane dopravná nehoda, zachrániť vás vedia online navigácie, ktoré poskytnú náhradnú trasu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy