Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Federálna vláda USA po 16 rokoch znova začne s popravami
Zdielať na

Federálna vláda USA po 16 rokoch znova začne s popravami

Archívna reportáž

WASHINGTON / Americká federálna vláda po 16 rokoch znovu začne s popravami väzňov odsúdených na trest smrti. Vo štvrtok to oznámilo americké ministerstvo spravodlivosti. Upozorňujeme, že obsah článku nie je vhodný pre maloletých čitateľov.

Minister spravodlivosti William Barr nariadil väzenskému úradu, aby naplánoval popravy piatich mužov odsúdených okrem iného za vraždy detí, pričom začať s nimi by mali už v decembri. "Ministerstvo spravodlivosti dodržiava právny poriadok. Vykonanie trestu uloženého naším súdnym systémom dlhujeme obetiam a ich rodinám," odôvodnil krok Barr.

Zločiny odsúdených 

Spomínaní väzni, ktorých popravia sú Danny Lee, Lezmond Mitchell, Wesley Ira Purkey, Alfred Bourgeois a Dustin Lee Honken. Leeho odsúdili za zabitie trojčlennej rodiny vrátane osemročného dieťaťa. Mitchell sťal 63-ročnú ženu a jej deväťročnú vnučku. Purkey znásilnil a zavraždil 16-ročné dievča a zabil 80-ročnú ženu. Burgeoisovi vymerali trest smrti za mučenie a zneužitie jeho dvaapolročnej dcéry, ktorú následne ubil na smrť. Honken zase zabil päť ľudí vrátane dvoch detí.

Nová procedúra trestu smrti 

Hrdelný trest je legálny v 30 amerických štátoch, ale popravy vykonáva pravidelne len málo z nich. Popravy na federálnej úrovni sú zriedkavé. Od obnovenia federálneho trestu smrti v roku 1988 takto popravili len troch odsúdených. Naposledy sa tak stalo v roku 2003. Hoci odvtedy federálne úrady popravy nevykonávali, ministerstvo spravodlivosti schvaľovalo odsúdenie na trest smrti federálnymi súdmi. Na popravu na federálnej úrovni v súčasnosti čaká 61 ľudí, uvádza sa v správe Death Row USA, ktorú štvrťročne vydáva NAACP Legal Defense and Educational Fund.

Po nevydarenej poprave v Oklahome v roku 2014 vtedajší prezident Barack Obama nariadil ministerstvu spravodlivosti, aby vykonalo rozsiahle preskúmanie trestu smrti a problémov spojených s podávaním látok v smrtiacej injekcii. Toto preskúmanie je podľa Barra už dokončené a umožňuje obnovenie popráv. Minister spravodlivosti schválil pre smrtiace injekcie novú procedúru, ktorá nahrádza smrteľný koktejl z troch látok využívaných pri federálnych popravách len jednou - pentobarbitalom. Podobnú procedúru využívajú pri popravách napríklad štáty Georgia, Missouri a Texas.

Výkonný riaditeľ neziskovky Death Penalty Information Center Robert Dunham vyjadril obavy nad obnovením popráv na federálnej úrovni, pričom uviedol, že tento proces je podľa neho unáhlený. "Federálna vláda nevykonala popravu 15 rokov a to vytvára vážne otázky o schopnosti vykonať popravy riadne," skonštatoval.

Pozrite si archívnu reportáž o treste smrti pre vrahov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy