Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zažil chudobu, holokaust a bol i partizánom. Na sté narodeniny mu prišla zablahoželať aj prezidentka Čaputová
Zdielať na

Zažil chudobu, holokaust a bol i partizánom. Na sté narodeniny mu prišla zablahoželať aj prezidentka Čaputová

BRATISLAVA / Zažil veľkú chudobu, trpké obdobie holokaustu, neskôr sa pridal k partizánom. Ťažký život ani strata najbližších mu ale neubrali na chuti žiť a dokonca stále na Slovensku. Už o pár dní oslavuje Alexander Bachnár okrúhlych sto rokov a osobne mu prišla zablahoželať aj hlava nášho štátu.

Ihneď po prílete z Francúzska navštívila prezidentka Zuzana Čaputová zariadenie pre seniorov. Prišla zablahoželať účastníkovi protifašistického odboja - Alexandrovi Bachnárovi k jeho blížiacim sa stým narodeninám.

Alexander Bachnár sa narodil v Topoľčanoch. V období druhej svetovej vojny bol odvedený do šiesteho pracovného prápora Židov, po vypuknutí slovenského národného povstania pôsobil najprv ako veliteľ čaty a neskôr v rote Nováckej partizánskej jednotky, z návštevy prezidentky mal obrovskú radosť. "Že sa unúvala vystúpiť z lietadla, sadnúť do auta a prísť sem k jednému starému oslávencovi," povedal oslávanec.

Napriek tomu, že Alexandrovi Bachnárovi vyvraždili celú rodinu, nikdy nepomyslel na emigráciu. Samotná prezidentka sa netají tým, že ľudia ako pán Alexander sú pre ňu veľkou motiváciou. "Tá naakumulovaná skúsenosť a hrdinstvo, ktoré v sebe majú v tých životných príbehoch, ktoré s nimi odchádzajú sú strašne dôležité, aby odznievali aj v súčasnosti," povedala prezidentka. 

Alexander neváhal pred prezidentkou vysloviť jedno svoje želanie, týka sa konca jej funkčného obdobia. "Aby som ho mohol s vami osláviť," zaželal si pán Bachnár. 

Prezidentka navštívila pána Bachnára po návšteve Francúzska. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy