Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Moderátorka neprežila nehodu na elektrokolobežke. Ako jazdu upravujú slovenské zákony?
Zdielať na

Moderátorka neprežila nehodu na elektrokolobežke. Ako jazdu upravujú slovenské zákony?

Archívna reportáž

Kolobežkám prepadli aj Slováci. Aké sa na nich vzťahujú pravidlá? Pozrite si archívnu reportáž

LONDÝN / Vo Veľkej Británii zahynula pri nehode na elektrokolobežke známa youtuberka a televízna moderátorka Emily Hartridge, informovali o tom britské médiá. Podľa nich ide o prvú smrteľnú nehodu užívateľa elektrickej kolobežky v krajine. Podľa britských zákonov ale nesmie byť používaná v doprave. Ako je to na Slovensku?

Tridsaťpäťročnú moderátorku zrazilo v piatok na kruhovom objazde nákladné auto, zomrela na mieste. V Británii sa podľa zákona nesmie na elektrokolobežkách jazdiť na cestách ani na chodníkoch, pretože ide o dopravný prostriedok, ktorý nesmie ísť do dopravy. Teoreticky by tak na nich ľudia mali jazdiť len na súkromných pozemkoch, ale prax tomu nezodpovedá. Výrobcovia elektrokolobežiek sa snažia prinútiť britskú vládu, aby zákon o doprave novelizovala.

Kolobežkám prepadli aj Slováci

Možno ste si aj vy všimli ľudí, ktorí sa po chodníkoch aj po promenádach vozia na elektrických kolobežkách, niekedy až príliš rýchlo. Možno tiež máte pocit, že kolobežky s pohonom na elektromotor patria na cestu a nie na chodník. Podľa zákona u nás ale nemajú takmer žiadne obmedzenia. Osoby na kolobežkách sú totiž podľa zákona považované za chodcov.

  1. Osoba, ktorá sa pohybuje po chodníku na lyžiach, korčuliach, kolobežke, skejtborde alebo na obdobnom športovom vybavení, je povinná sledovať situáciu v cestnej premávke a nesmie ohrozovať alebo obmedzovať iných účastníkov cestnej premávky.
  2. Chodec tiež nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť.

Kto je kolobežkár?

Podľa zákona je kolobežkár obyčajný chodec, preto sa tak musí aj správať. "Musí dodržiavať všetky pravidlá, ktoré sa chodcov týkajú," povedala policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. Podľa mestskej polície zatiaľ chodci v hlavnom meste na kolobežkárov nereagujú sťažnosťami. "Pokiaľ ide o kolobežku, je potrebné povedať, že elektrokolobežka v zákone o cestnej premávke zadefinovaná nie je," uviedol hovorca Mestskej polície Bratislava Peter Pleva. 

To sa ale čoskoro zmení. Ministerstvo vnútra už pripravuje novelu zákona, ktorá upraví jazdu na elektrickej kolobežke. O aké pravidlá ide ale polícia zatiaľ nekomentuje. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy