Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Takmer polovica vodičov nevie poskytnúť prvú pomoc. Mnohí nemajú ani lekárničku
Zdielať na

Takmer polovica vodičov nevie poskytnúť prvú pomoc. Mnohí nemajú ani lekárničku

KOŠICE / Takmer polovica vodičov by v prípade potreby nedokázala poskytnúť prvú pomoc. Mnohí dokonca nemajú v aute ani lekárničku. Také sú výsledky preventívnej policajnej akcie v košickom kraji.

Preventívna aktivita prebiehala v kraji počas piatich dní, a to aj v spolupráci so Slovenským červeným krížom. Policajti okrem toho preverovali i úroveň vedomostí poskytovania prvej pomoci. Preskúšanie ale nebolo povinné, nie každý zastavený vodič bol ochotný predviesť ich na figuríne. Takmer polovica tých, ktorí si to vyskúšali, by prvú pomoc neposkytli správnym spôsobom. "Tridsať stlačení a dva vdychy," poúčali vodičov členovia červeného kríža. "Kontrolujeme konkrétne znalosť resuscitácie," vysvetlil Igor Jutka, SČK.

​​Vodiči si kontroly pochvaľovali. "Výborne, častejšie by mali robiť," poznamenal zastavený vodič. "Ešte som nikdy nepoužil prvú pomoc, takže nemám s tým osobnú skúsenosť, a tak to mám zafixované, že tri vdychy a 30 stlačení, ale je to asi len taká memoračná pomôcka," povedal ďalší z vodičov, ktorý sa odvážne a dobrovoľne nechal preskúšať z podania prvej pomoci. 

"Policajný zbor vyzýva občanov, aby si uvedomili, že prvoradým ochrancom ich života a zdravia a majetku sú oni sami," informovala Daniela Šemegdová, policajná preventistka, KR PZ Košice. Podľa výsledkov celokrajskej akcie 20 percent vodičov nemalo v poriadku autolekárničky. Navyše z vyše stovky zastavených vodičov iba 55 dokázalo poskytnúť prvú pomoc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy