Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Angela Merkel počas ceremoniálu s dánskou premiérkou sedela
Zdielať na

Angela Merkel počas ceremoniálu s dánskou premiérkou sedela

BERLÍN / Nemecká kancelárka Angela Merkel absolvovala v Berlíne ceremoniál s dánskou premiérkou Mette Frederiksen. Po troch triaškach, ktoré u nej bolo za posledné tri týždne badať, už ale vo štvrtok absolvovala ceremoniál v sede. Merkel tvrdí, že sa cíti dobre, no bude jej nejaký čas trvať, kým návaly chvenia prekoná.

Pred budovou kanclérstva pripravili zamestnanci protokolu dve stoličky. Hymny oboch krajín si tak obe dámy vypočuli v sede a potom spoločne prešli pred čestnou strážou. 

Naposledy mala Merkel tras v stredu pri stretnutí s fínskym premiérom Anttim Rinnemom. Tretíkrát sa tak opakovala situácia z polovice júna, kedy sa kancelárka triasla pri vítaní ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Vysvetlila to vtedy dehydratáciou, údajne jej pomohlo, keď vypila niekoľko pohárov vody. O zhruba týždeň neskôr pri menovaní novej ministerky spravodlivosti Christine Lambrecht sa tras vrátil. 

Merkel v stredu po rokovaní uviedla, že sa cíti dobre, ale že zatiaľ neprekonala indispozíciu pri vítaní ukrajinského prezidenta Zelenského. Uviedla, že robí pokroky, no pravdepodobne bude musieť s návalmi trasu nejakú dobu žiť. Nemecké i zahraničné médiá o zdravotnom stave nemeckej kancelárky špekulujú, no podľa lekárov môže byť príčin toľko, že je zbytočné o nich špekulovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy