Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prezidentka Čaputová sa na návšteve Maďarska ohradila: Nie som agentka Sorosa
Zdielať na

Prezidentka Čaputová sa na návšteve Maďarska ohradila: Nie som agentka Sorosa

Google News Button Sledovať správy

BUDAPEŠŤ / Spolupráca krajín Vyšehradskej štvorky nesmie byť len o blokovaní návrhov iných a o strážení regionálnych záujmov. Krajiny môžu prinášať vlastné riešenia na európsku pôdu, uviedla prezidentka Zuzana Čaputová na návšteve Maďarska po stretnutí s prezidentom Jánosom Áderom. Prezidentka sa tiež ohradila voči rečiam, že je agentkou Georgea Sorosa.

Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko by podľa Čaputovej mohli byť aktívne v otázke automatizácie a robotizácie priemyslu. Obe hlavy štátov priznali, že hoci majú na niektoré otázky iný názor, veria v otvorenú a konštruktívnu spoluprácu – bilaterálnu, aj tú vo V4. "Informovala som pána prezidenta o mojom pohľade, že ak naša spolupráca má mať zmysel, nesmie byť len o strážení regionálnych záujmov. Musí byť o presadzovaní demokratických hodnôt, hodnôt slobody a právneho štátu, a tiež hodnôt európskej integrácie, ako to bolo v pôvodnej dohode, na ktorej bol vznik V4 založený. Aby sme neboli vnímaní ako tí, čo Európsku úniu rozdeľujú alebo oslabujú,“ povedala Čaputová. Priestor vidí v spoločnom hľadaní odpovede na otázku, ako riešiť hrozbu automatizácie a robotizácie priemyslu. "Ak nedokážeme týmto výzvam efektívne čeliť a nájsť na ne riešenia, bude to mať pre nás nesmierne zlé dôsledky. Práve tu vidím potenciál pre našu spoluprácu a pre pozitívnu vecnú agendu, ktorú by sme mali v Európskej únii navrhovať,“ dodala.

Podľa prezidenta Jánosa Ádera vládla počas ich prvého stretnutia pozitívna a priateľská atmosféra. Z uplynulých vyhlásení Čaputovej vníma, že budú medzi nimi názorové rozdiely, ale je si istý, že to určite neznemožní bilaterálnu alebo regionálnu spoluprácu.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa na návšteve v Maďarsku ohradila proti rečiam maďarských médií o tom, že je agentkou Georgea Sorosa. Práve osobu amerického filantropa maďarského pôvodu premiér Viktor Orbán obviňuje z migrácie a zasahovania do vnútropolitickej situácie. "Je to klamstvo. Stretávala som sa s týmto, ale aj inými klamstvami už počas kampane. Myslím si, že každé seriózne médium by sa malo vyhýbať šíreniu konšpiračnej propagandy,“ povedala Čaputová na tlačovej konferencii v Budapešti po stretnutí s maďarským prezidentom Jánosom Áderom.

Návšteva Zuzany Čaputovej bola v Maďarsku téma už pred niekoľkými dňami. Provládne médiá ju totiž označili za Sorosovu agentku. Práve osoba amerického filantropa maďarského pôvodu Georgea Sorosa je v Maďarsku veľmi kontroverzná. Z migračnej krízy či zasahovania do vnútorných záležitostí ho obviňuje maďarský premiér Orbán. Zaujímavosťou pritom je, že Orbán študoval na Oxforde vďaka štipendiu od Georgea Sorosa.

Prezidenti sa zhodli na dôležitosti riešenia klimatickej krízy

Zuzana Čaputová a János Áder sa zhodli aj na dôležitosti riešenia klimatickej krízy. "Súhlasíme s vedcami a odborníkmi, že sme v poslednej hodine, aby sme podnikli niektoré kroky. Tie je potrebné urobiť nielen preto, aby sme vyriešili súčasné problémy, ale aby sme zabezpečili normálne životné prostredie pre ďalšie generácie,“ povedal Áder.

Obaja sa takisto zhodli na súvisiacej téme – potrebe atómovej energie. "Súhlasíme, že každá krajina sa musí samostatne rozhodnúť o svojom energetickom mixe. Zhodujeme sa, že využívanie atómovej energie považujeme za dôležité a nenahraditeľné,“ pokračovala hlava maďarského štátu. Slovenská prezidentka argumentovala, že je potrebné nájsť nielen zhodu, ale podniknúť konkrétne kroky. Vyzdvihla, že Slovensko sa k uhlíkovej neutralite nielen prihlásilo, ale ide transformovať najväčší uhoľný región na Slovensku – Hornú Nitru. Maďarsko sa k uhlíkovej neutralite do roku 2050 neprihlásilo. Áder ale pripomenul, že plánujú dostavať svoju atómovú elektráreň v Paksi a naďalej zväčšovať kapacitu solárnych elektrární. 

Zuzana Čaputová začala svoju návštevu v Sánderom paláci – oficiálnom sídle prezidenta. Po rokovaní s maďarskou hlavou štátu sa stretla aj s premiérom Viktorom Orbánom, no tam médiá neboli. Potom položila kyticu k hrobu prvého slobodne zvoleného maďarského prezidenta (1990 – 2000), spisovateľa a prekladateľa Árpáda Göncza (1922 – 2015). Tento maďarský liberálny politik po maďarskej revolúcii proti komunistickej vláde v roku 1956, ktorú sovieti potlačili, strávil šesť rokov vo väzení. Svoj program ukončí stretnutím s krajanmi. Ide o jej tretiu návštevu po ceste do Prahy a Bruselu. 

Prvá zahraničná cesta prezidentky Čaputovej viedla už tradične do Českej republiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy