Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Po 11. rokoch vo vegetatívnom stave zomrel ochrnutý muž
Zdielať na

Po 11. rokoch vo vegetatívnom stave zomrel ochrnutý muž

REIMS / Dnes ráno sa skončila rodinná dráma, ktorá ale zasiahla oveľa širší okruh. Vo Francúzsku po takmer 11. rokoch vo vegetatívnom stave zomrel ochrnutý pacient Vincent Lambert, ktorého lekári po dlhých súdnych sporoch prestali na začiatku mesiaca umelo vyživovať. O úmrtí informovala Lambertova rodina, ktorú prípad - rovnako ako francúzsku verejnú mienku - rozdelil.

42-ročný Lambert bol vo vegetatívnom stave od nehody v roku 2008 a podľa lekárov nevnímal svoje okolie. Lekársky tím z nemocnice v Remeši po päť rokov trvajúcich márnych pokusoch o zlepšenie v roku 2013 odporučil odpojiť ho od prístrojov zabezpečujúcich umelú výživu. 

Kým manželka Rachel a niektorí pacientovi súrodenci s tým súhlasili, rodičia a ďalší príbuzní boli proti. Obrátili sa preto na súdy. Prípad v roku 2015 riešil aj súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Ten ponechal v platnosti predchádzajúci verdikt povoľujúci prerušenie výživy.

Lekári začali Lamberta odpojovať od prístrojov 20. mája a začali mu podávať silné sedatíva. Očakávali, že zostane nažive niekoľko dní, najviac týždeň. Ešte v ten deň však odvolací súd vydal predbežné opatrenie, na základe ktorého museli lekári obnoviť podávanie umelej výživy do doby, kým sa k prípadu vyjadrí výbor OSN pre práva ľudí s postihnutím, na ktorý sa obrátili Lambertovi rodičia.

Na začiatku mesiaca ale kasačný súd, najvyššia odvolacia inštancia vo Francúzsku, rozhodol, že sa lekári môžu riadiť pôvodným súdnym rozhodnutím a "s okamžitou platnosťou" odpojiť muža od výživy. Právny zástupca Lambertovej manželky označil verdikt za "bodku za touto aférou."

Etické otázky udržiavania pri živote alebo odpojenia od prístrojov sú komplikované a rozdeľujú odbornú aj laickú verejnosť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy