Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kúsok od globálnej katastrofy! Aby zamedzili požiaru na jadrovej ponorke uzavreli otvor, ktorým by inak unikli
Zdielať na

Kúsok od globálnej katastrofy! Aby zamedzili požiaru na jadrovej ponorke uzavreli otvor, ktorým by inak unikli

Na palube ruskej jadrovej ponorky pri požiari zahynulo 14 ľudí. Len kúsok chýbalo ku globálnej katastrofe.

PETROHRAD / Požiar na ruskom podmorskom plavidle s jadrovým pohonom, ku ktorému došlo minulý týždeň, mohol spôsobiť globálnu katastrofu, prinajmenšom podľa slov, ktoré zazneli na víkendovom pohrebe 14 námorníkov v Petrohrade.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na otázky novinárov, ako námorníci zabránili takejto katastrofe, odvetil, že nepozná obsah vystúpenia na pohrebe a tak nemôže odpovedať, poznamenala agentúra Reuters

"Všetci zdieľali spoločný osud. Za cenu svojho života zachránili životy svojich súdruhov, zachránili plavidlo a nedopustili katastrofu planetárneho rozsahu," citoval petrohradský server Fontánka z prejavu pobočníka veliteľa ruského námorníctva Sergeja Pavlova pri sobotňajšej poslednej rozlúčke s časťou posádky supertajnej ponorky Lošarik, určenej pre výskum vo veľkých hĺbkach.

Námorníci boli pochovaní na petrohradskom cintoríne vedľa členov posádky jadrovej ponorky Kursk, ktorá sa potopila pri námornom cvičení v roku 2000. Pri vtedajšom nešťastí prišlo o život všetkých 118 námorníkov, ktorí boli na palube.

Uzavreli prielez, ktorým sa mohli zachrániť 

Požiar na ponorke Lošarik vypukol 1. júla pri ponore v Barentsovom mori. Kapitán Pavlov, ktorý na pohrebe prehovoril ako prvý, podľa ruských médií nespresnil, čo konkrétne podnikli námorníci, ktorí zahynuli. Avšak nasledujúci rečník, náčelník politickej správy ministerstva obrany Andrej Kartapolov, podľa serveru Newsru.com vyhlásil, že námorníci v súlade s nepísanými námornými zákonmi "uzavreli prielez," ktorým by sa zrejme mohli zachrániť, ale ktorým sa mohol rozšíriť požiar, a že "tak môžu jednať len ozajstní hrdinovia."

Ruský minister obrany Sergej Šojgu už skôr uviedol, že požiar vypukol v akumulátorovej sekcii a v určitej miere sa rozšíril. V plavidle bol podľa jeho slov jadrový reaktor, ktorý ale nebol poškodený. Podrobnosti o ponorke a jej poslednej plavbe neboli zverejnené. O type plavidla špekulovali ruské médiá s odvolaním sa na neoficiálne zdroje. Ruský prezident Vladimir Putin a minister obrany potvrdili jadrový pohon plavidla až tri dni po požiari. 

Najvyššie ruské vyznamenania pre hrdinov 

Putin minulý víkend posmrtne udelil najvyššie ruské vyznamenanie, titul Hrdina Ruska, štyrom námorníkom, zostávajúcim desiatim udelil iné vysoké vyznamenanie. Uviedol tiež, že na palube bola elitná posádka zložená z dôstojníkov, z ktorých dvaja už skôr obdržali titul Hrdina Ruska. 

Rakúski aktivisti tvrdia, že 3. a 4. blok jadrovej elektrárne v Mochovciach nie je bezpečný. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy