Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Žiačky ZŠ posielali kvôli stávke svoje polonahé fotky spolužiakom. Tí ich zverejnili na internete
Zdielať na

Žiačky ZŠ posielali kvôli stávke svoje polonahé fotky spolužiakom. Tí ich zverejnili na internete

Archívna reportáž

HRADEC KRÁLOVÉ / Na základnej škole sa pár deviatakov stavilo, kto získa viac šteklivých fotiek od spolužiačok. A mnohé dievčatá sa chytili. Spolužiakom naposielali fotky, na ktorých boli skoro nahé alebo v spodnom prádle. Lenže fotky sa objavili na internete a celé to vyšlo najavo. Prípadom sa zaoberala polícia, ale odložila ho s tým, že fotky neboli pornografické.

"Primárne zodpovednosť padá na rodičov detí. V kraji viem o ďalších dvoch podobných prípadoch na školách, ale tuším, že ich bude oveľa viac,"  povedal pre idnes.cz hradecký policajt Ondřej Moravčík, ktorý sa špecializuje na mravnostné delikty v kyberpriestore.

"Je to nebezpečná hra, dievčatá nemajú predstavu, kam všade sa fotografie dostanú," pokračuje kriminalista. Pribúda zločinov, kedy si sexuálni útočníci na sociálnych sieťach vyhliadnu často maloleté obete a potom ich - v lepšom prípade - vydierajú. Dievčatá si mnohokrát neuvedomujú, že im svojím správaním nahrávajú. Na dnes najobľúbenejšej sieti Instagram, priestoru na zdieľanie fotiek a krátkych videí, sa dievčatá, ktorým ešte niekedy nie je ani pätnásť, vystavujú ako v katalógu. Fotia sa v plavkách a spodnej bielizni vo vyzývavých pozíciách a na takzvaných "insta stories" zverejňujú šteklivé videá.

Podľa Pavla Vacka z katedry pedagogiky a psychológie Univerzity Hradec Králové sa virtuálny svet pre mladých ľudí stáva reálnym a naopak ten reálny svet sa pre nich stáva virtuálnym. A medzi týmito dvoma svetmi sú takmer zmazané hranice. Teenageri si pritom mnohokrát ani neuvedomujú, aké to môže mať následky. "To, že vec nedomyslí a neskôr svoje správanie ľutujú, na tom nič nemení. Na druhej strane chlapca neospravedlňuje, keď začnú s fotkami kšeftovať až na úroveň vydierania," upozornil Vacek.

Internet ovládli nenávistné komentáre, ktoré niekedy zachádzajú až do vyhrážania sa smrťou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy