Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Muž v Brne nafúkal 5,5 promile. Podľa odborníka ide o smrteľnú dávku
Zdielať na

Muž v Brne nafúkal 5,5 promile. Podľa odborníka ide o smrteľnú dávku

Stále táto hladina nie je rekordná. Istý Čech nafúkal viac ako 8 promile

BRNO / Apatického muža ležiaceho na chodníku pri nákupnom centre v brnenskej časti Líšeň si v sobotu všimli okoloidúci a zavolali policajtov. Tí 53-ročnému mužovi namerali 5,48 promile alkoholu, čo je už za hranicou smrteľnej dávky.

"Hliadka sa od muža prakticky nič nedozvedela, nič im nevysvetlil," povedal hovorca strážnikov Jakub Ghanem. Muž nedokázal ani povedať, koľko toho vypil a čo. Žiadne fľaše s alkoholom pri sebe nemal.

Na miesto okrem strážnikov dorazili aj štátni policajti. Tí dali mužovi dýchnuť a nestačili sa diviť, prístroj ukázal 5,48 promile. S takto vysokou hodnotou sa strážnici prakticky nestretávajú, pretože ju ani nebude merať. Ich prístroje zistia hodnoty "len" do piatich promile.

Pre muža prišla záchranná služba. "Pacient bol pri vedomí. Jeho životné funkcie neboli ohrozené," povedala hovorkyňa záchranárov Michaela Bothová s tým, že muža ošetrili kvôli ľahkým zraneniam. "Odviezli sme ho na chirurgiu do Úrazové nemocnice," doplnila.

Práve prekročenie hranice piatich promile alkoholu označil bývalý protidrogový koordinátor Henrich Vobořil pre iDnes.cz, ktorý dnes pôsobí v združení Podané ruky, ako smrteľnú dávku.

"Nad štyri promile už hrozí veľké riziko pre neskúsených užívateľov. Samozrejme, že ako so všetkými drogami, ako aj s alkoholom sa zvyšuje takzvaná tolerancia. To, čo môže byť pre niekoho už smrteľná dávka, je pre človeka, ktorý pije často alebo vyššie dávky, dávka, ktorú je schopný prežiť," vysvetlil Vobořil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy