Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Babiša demonštrácia nepresvedčila. Dôvod na svoj odchod nevidí
Zdielať na

Babiša demonštrácia nepresvedčila. Dôvod na svoj odchod nevidí

PRAHA / Hoci sa v nedeľu konala v Prahe najväčšia demonštrácia od čias zvrhnutia komunizmu, súčasný český premiér Andrej Babiš neplánuje z politiky odísť a naďalej tvrdí, že demonštranti riešia vymyslené politické kauzy. Zahraničné médiá si začali protesty v Českej republike všímať a organizátorov pochválili za veľký posun. Napríklad podľa niektorých nemeckých denníkov by mal premiér odstúpiť.

Česi dali v nedeľu opäť jasne najavo, že nechcú, aby na čele ich vlasti stál súčasný premiér Andrej Babiš. Umelci na pódiu aj štvrťmilióna ľudí na Letnej, prišli s jasným odkazom - požadujú Babišov odchod. Dotácie pre firmy Agrofert, zasahovanie do nezávislosti súdov, či napríklad spolupráca s ŠTB. To všetko hnevá odporcov súčasného premiéra a požadujú okamžité odstúpenie jeho i ministerky spravodlivosti Marie Benešovej. 

Na najväčšiu demonštráciu od novembra 1989 reagoval aj sám Babiš. "Absolútne nesúhlasím s tvrdením demonštrantov, že by som ja osobne alebo naša vláda zasahovali do nezávislosti justície. Nikdy sme do nej nezasahovali ani nezasiahneme," povedal Babiš.

Protivládne demonštrácie i kauzy Andreja Babiša si všímajú aj zahraničné médiá. Podľa nemeckého denníka Frankfurter Algemeine Zeitung sú Babišove obvinenia natoľko závažné, že by sa mal premiér počas vyšetrovania vzdať svojich politických funkcií. Andrej Babiš ale nič podobné neplánuje. "Pestrý dav ľudí ma dnes posielal do väzenia, pána prezidenta do rakvy a napríklad aj znárodňovali súkromné spoločnosti. Neuveriteľné, ale aj toto sú názory, ktoré môžu v demokracii zaznieť," reagoval Babiš.

Väčšina západných denníkov sa o organizátoroch protestu vyjadruje pochvaľne. Séria protestov, ktoré sa konali od apríla tohto roku tak vyvrcholila práve nedeľnou rekordnou účasťou. Ďalší protest plánuje hnutie Milion chvilek pro demokracii na 16. november, predvečer 30. výročia Nežnej revolúcie.

Pozrite si ako to v nedeľu na Letnej vyzeralo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy