Skoro jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Mierový plán USA pre Blízky východ je odsúdený na zánik, tvrdí Irán
Zdielať na

Mierový plán USA pre Blízky východ je odsúdený na zánik, tvrdí Irán

Archívna reportáž

Vzťahy medzi USA a Iránom sú na bode mrazu od minulého roka, keď Trump oznámil, že Spojené štáty odstupujú od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015.

TEHERÁN / Hovorca iránskeho ministerstva zahraničia označil mierový plán USA pre zmierenie izraelsko-palestínskeho konfliktu za zahanbujúci a odsúdený na zlyhanie. O jeho vyjadreniach informovala iránska agentúra ISNA. Mierov plán pre Blízky východ majú Spojené štáty predstaviť tento týždeň na medzinárodnej konferencii v Bahrajne. Prítomní majú byť predovšetkým z radov podnikateľov, izraelskí a palestínski vládni predstavitelia na mieste zrejme nebudú.

Americký mierový plán, ktorého predstavenie už niekoľkokrát odložili, očakávajú mnohé blízkovýchodné štáty so skepsou. Jeho cieľom má byť mierové usporiadanie medzi Izraelom a Palestíncami, pričom založený má byť predovšetkým na podpore ekonomického rozvoja. Za plánom stojí Jared Kushner, poradca a zať amerického prezidenta Donalda Trumpa. 

Cez víkend agentúra Reuters s odvolaním na Kushnera napísala, že mierový plán počíta s vytvorením investičného fondu s 50 miliardami dolárov a zahŕňa 179 rozvojových projektov. Viac ako polovica investícií pritom má smerovať do palestínskych území. "Táto konferencia a predanie Palestíny nepovedie nikam," uviedol hovorca iránskej diplomacie Abbás Musáví. 

Vzťahy medzi USA a Iránom sú na bode mrazu od minulého roka, keď Trump oznámil, že Spojené štáty odstupujú od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015. Následne Washington uvalil na islamskú republiku nové sankcie. Teherán v reakcii povedal, že v júli prestane ustanovené dohody dodržiavať a v posledných dňoch zintenzívnil produkciu nízko obohateného uránu.

Vrcholenie napätie začalo, keď Irán zostrelil americký dron. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy