Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V boji proti skládkam obce pristupujú moderne. Napríklad v Senci využívajú QR kódy
Zdielať na

V boji proti skládkam obce pristupujú moderne. Napríklad v Senci využívajú QR kódy

BRATISLAVA / Na Slovensku stále príliš veľa komunálneho odpadu končí na skládkach. Ministerstvo životného prostredia tlačí na mestá a obce, aby sa podiel takéhoto odpadu znižoval. Zisťovali sme, ako to robia na Záhorí v obci Studienka a v Senci.

V Studienke na Záhorí sa počet vyvezených nádob počíta vďaka systému plomb. V praxi to robia tak, že obyvatelia po naplnení smetnej nádoby ju označia plombou a potom ju vyložia na chodník.
"Podľa toho koľko tých plomb zozbieraných odvoznou spoločnosťou, toľko nám oni môžu faktúrovať," vysvetľuje starosta obce Studienka Boris Soukup. 

Pred zavedením tohto systému nikdy nevedeli, koľko smetných nádob vyviezli z obce. "To sme usporili, že nie je každé dva týždne manipulácia so všetkými nádobami, ale iba s tými, ktoré sú vyložené vonku," dodáva Soukup. 

V Senci využívajú QR kódy 

V Senci majú od začiatku tohto kalendárneho roka presnú evidenciu všetkých vyvezených zberných nádob. Na každú prihlásenú zbernú nádobu nalepili špeciálny QR kód, ktorý nasníma čítacie zariadenie na smetiarskom aute. "Pokiaľ je načipovaný tak on preblikne na zeleno a vtedy môže sypať," opisuje vodič smetiarskeho auta Gabriel Farkaš. 

Niektorí obyvatelia majú v dvore niekoľko smetných nádob, ale nie všetky majú čip. "Máme aplikáciu, v ktorej vieme povedať presne od ktorého domu, aj s GPS zaznamenaním, aký kontajner bol vyvezený, koľko krát a podľa toho sa odvíja aj cena. Prvých päť mesiacov sa nám podarilo znížiť množstvo komunálneho odpadu vyvezeného na skládku o viac ako 400 ton," informuje hovorkyňa Mestského úradu v Senci Martina Ostatníková. 

Minimum obcí na Slovensku rieši evidenciu

Na Slovensku je iba šesť percent obcí, ktoré majú nejaký spôsob kontroly, koľko smetných nádob vyvezú mesačne z obce. "Či už ide od nádoby, či sa kupujú žetóny, či sa už rieši cez QR kódy, ktoré sa nasnímajú, skutočne je to minimum," približuje hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák. 

Malajzia vráti iným štátom 330 ton odpadu. Odmieta byť skládkou pre bohaté štáty. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy