Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kostol zorganizoval zoznamku. Prihlásilo sa toľko ľudí, že museli uzavrieť registráciu
Zdielať na

Kostol zorganizoval zoznamku. Prihlásilo sa toľko ľudí, že museli uzavrieť registráciu

Niekto si hľadá lásku v kostole, niekto si ju zas už 20 rokov spečaťuje na zámku. Pozrite si reportáž.

PADOVA / Svätý Antonín je podľa legendy patrónom všetkých, ktorí niečo stratili. Napríklad aj lásku, povedali si na severe Talianska duchovní v bazilike zasvätenej tomuto svätcovi. Na sobotu preto k sebe do Padovy pozvali nezadaných s ponukou, že im pomôžu nájsť partnera. Do nevšednej zoznamky sa čoskoro prihlásilo toľko ľudí, že registráciu museli uzavrieť.

"Za všetkých, ktorí hľadajú zmysel života, vlastnú cestu a spriaznenú dušu," znie v popise akcie. Osamelí Taliani sa však v kostole nemuseli len ticho modliť. Možno z kostola neodídu sami, veria cirkevní bratia.

"Zamysleli sme sa nad situáciu, ktorá postihuje čím ďalej tým viac ľudí. Tí stále nenašli svoju cestu životom či už osobnú alebo profesionálnu. Cieľom našej iniciatívy je dať im príležitosť k modlitbe, reflexii a stretnutiu, a to s dôverou na príhovor svätého Antonína," vysvetľuje rektor baziliky, otec Oliviero Svanera. 

Zoznamka v chráme

Sobotňajšia zoznamka nazvaná Dohadzovač svätý Antonín bola zatiaľ druhá v poradí. A už pri tej prvej sa cirkevným bratom podľa britského denníka The Guardian podarilo dať dohromady dva páry.

Tentoraz mala byť však v mnohom väčšom rozsahu vzhľadom na publicitu, ktorej sa akcii dostalo. Registráciu organizátori najprv obmedzili len vekom - prihlásiť sa mohol každý medzi 20 a 50 rokmi. Už počas pár hodín po ohlásení akcie sa však zapísalo vyše 200 ľudí.

Čoskoro sa tak registrácia uzavrela a neohlásení hostia mali prístup do kostola až od 19:00 hodine večer, kedy prebehla omša za všetky "singles" s modlitbou Keď veríš na zázraky. Samotná zoznamka bola na programe ešte pred tým, začala o pol piatej popoludní. Nakoniec vypukol večierok s mottom Láska je všade okolo.

Trend samoty? 

Podľa denníka The Guardian v Taliansku pred dvoma rokmi žilo osem miliónov ľudí v samostatnej domácnosti. "Je to problém najmä vo vekovej skupine 35 až 40. Sú ľudia, ktorí sú nezadaní a sú tak šťastní. Ale potom sú tu takí, ktorí sa cítia osamelí a chceli by nájsť niekoho, s kým si vybudujú spoločný život," opisuje otec Svanera.

Mieni, že ľuďom v hľadaní lásky bránia aj záväzky. "Hlavne v Taliansku trvá dlho, než sa ľudia usadia. Majú pocit, že najskôr musia získať univerzitný titul a prácu a až potom si budú môcť nájsť vzťah," hovorí duchovný.

Nápad na usporiadanie zoznamky vychádza z tradície rozšírenej v Portugalsku, odkiaľ svätý Antonín pochádzal. Svanera však podotkol, že cieľom sobotňajšej akcie nebolo len nájsť lásku. "Ide aj o socializáciu a vytváranie nových priateľstiev. A áno, dúfame, že svätý Antonín zasiahne," dodal s úsmevom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy