Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Grécky ostrov hľadá nových obyvateľov. Ak sa nasťahujete, čaká vás 500 eur mesačne
Zdielať na

Grécky ostrov hľadá nových obyvateľov. Ak sa nasťahujete, čaká vás 500 eur mesačne

Archívna reportáž

Pozrite si reportáž o ostrove, ktorý láka na historky o mafii.

ATÉNY / Grécky ostrov Antikythera ponúka ľuďom 500 eur mesačne počas troch rokov, ak sa presťahujú na ostrov. Počet obyvateľov je tu momentálne okolo 40. Miestni sa rozhodli pre finančnú odmenu práve preto, že zistili, že na krásnu prírodu a priezračnú vodu ľudí nenalákajú.

Skalnatý ostrov leží medzi Peloponézskym poloostrovom a Krétou. Ostrov o rozlohe len 20 kilometrov štvorcových je známy tým, že sa pri ňom našiel vrak rímskej lode, v ktorej bol najstarší "počítač" sveta. Ľuďom, ktorí sa sem presťahujú, ponúkajú pozemok a 500 eur mesačne po dobu troch rokov. Informoval o tom taliansky list La Repubblica. 

Ostrov leží mimo trasy väčšiny turistov a v súčasnosti tam žije len asi 40 ľudí. Väčšina obyvateľov je v prístave Potamos, kde môžete nájsť radu bielych domov, taverny a niekoľko obchodov. 

Miestni si uvedomili, že potencionálnych obyvateľov nenalákajú len na krásne prostredie a priezračnú morskú vodu. Rozhodli sa preto, že tých, ktorí by na ostrove chceli s rodinou žiť, prilákajú štedrou ponukou. 

Jeden z najväčších ostrovov zostal zaplavený plastom. Viac v archívnej reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy