Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Meteorológovia varujú pred silnými búrkami. V Beskydoch blesk zranil 5 ľudí
Zdielať na

Meteorológovia varujú pred silnými búrkami. V Beskydoch blesk zranil 5 ľudí

Archívna reportáž

Pozrite si predpoveď počasia na nasledujúce dni

BESKYDY/BRATISLAVA / Česko vo štvrtok zasiahli silné búrky s prívalovým dažďom. Po údere blesku do stromu sa v Beskydoch zranilo päť ľudí, medzi ktorými boli aj maloletí. Jeden z mladíkov utrpel početné popáleniny. Meteorológovia už aj na Slovensku varujú pred búrkami a silnými lejakmi. Pre celé Slovensko vydali výstrahu prvého stupňa.

Meteorológovia SHMÚ varujú pred búrkami, ktoré majú postihnúť všetky kraje Slovenska. Výstraha prvého stupňa platí približne od desiatej hodiny ráno a potrvá až do asi ôsmej večer. V stredu potrápili silné búrky aj s krúpami stredné Slovensko. Desiatky dobrovoľníkov a profesionálov pomáhali ľuďom v zaplavených oblastiach pri Banskej Bystrici, silný prúd bral všetko, čo mu stálo v ceste. Silné búrky ale postihli podľa ČT24 aj časť Česka.

SHMÚ

​V Česku zranil blesk piatich ľudí

Juhomoravský kraj zasiahli silné búrky s prívalovým dažďom a vetrom vo štvrtok okolo pol piatej poobede. Hasiči počas troch hodín absolvovali asi 30 výjazdov. "Išlo o popadané stromy, či konáre. Taktiež sme čerpali vodu z pivníc," povedal pre ČT24 hovorca juhomoravského hasičského zboru Filip Venclovský. 

Búrky zasiahli aj Moravu, Sliezsko a Čechy. V Beskydoch do stromu udrel blesk, čo si vyžiadalo päť zranených osôb. Medzi zranenými sú štyria vo veku medzi 16 a 19 rokov a jedna 50-ročná žena. K nešťastiu došlo medzi Ostravicou a Lysou horou. Najvážnejšie zranenia utrpel podľa hovorcu krajských záchranárov Lukáša Humpla 17-ročný chlapec. Má na trupe popáleniny prvého až druhého stupňa, pričom mu zhorelo aj oblečenie. Hovorkyňa ostravskej fakultnej nemocnice Naďa Chattová informovala, že chlapec nie je v ohrození života. "Neustále je monitorovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti, a to z dôvodu možných kardiologických a neurologických komplikácii," dodala. 

Ďalších dvoch ľudí, 16-ročného chlapca a 50-ročnú ženu zrazila na zem tlaková vlna. U chlapca zistili lekári stopy po zásahu, ale popáleniny nie. Žena utrpela zranenia pri páde, kedy si poranila hlavu. Na krátko upadla do bezvedomia, so záchranármi ale bola neskôr v kontakte. Dve dievčatá vo veku 16 a 19 rokov boli po údere otrasené, jedna z nich prechladla. Všetkých zranených previezli do nemocníc. 

Silné letné búrky udreli aj na Slovensku. Viac v reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy