Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prváci dostanú športové vysvedčenia. Testovania preukázali, že táto generácia detí je na tom katastrofálne
Zdielať na

Prváci dostanú športové vysvedčenia. Testovania preukázali, že táto generácia detí je na tom katastrofálne

Prváci dostanú športové vysvedčenia, ktoré bude vyjadrovať ich športové schopnosti

BRATISLAVA / Už o pár dní si približne 35 000 prváčikov prevezme oficiálne do rúk svoje prvé vysvedčenie. Prvý raz v histórii však nedostanú iba jedno. Budú mať hneď dve hodnotenia.

Dostanú ešte jedno a to športové, ktoré bude vyjadrovať ich športové schopnosti. Takýto druh vysvedčenia alebo certifikátu vznikol na základe testovania pohybových predpokladov žiakov prvých ročníkov základných škôl, ktoré sa konalo na začiatku školského roka."Vidíme, že tento žiak napr. dosiahol až 95% výkonnosť, to znamená, že bol lepší ako 95% svojich rovesníkov," približuje vysvedčenie ministerka školstva Martina Lubyová. 

Na vysvedčení na základe toho nájdete aj skupiny športov, ktoré vášmu dieťaťu odporúčajú."Tam, kde je najväčšia korešpondencia medzi tými danosťami dieťaťa a požiadavkami daného druhu športu, tak ten systém vám dá výsledky, že pre ktoré druhy športu to dieťa ma najlepšie danosti," dodáva Lubyová. 

Táto generácia detí je na tom fyzicky horšie 

Každopádne samotné testovanie potvrdilo fakt, že táto generácia detí je na tom fyzicky a výkonnostne horšie ako školáci spred dvadsiatich rokov. "Vo všetkých týchto položkách deti dosiahli horšiu pohybovú výkonnosť," konštatuje dekan Fakulty športu na Prešovskej univerzite Pavel Ružbarský. Dôvody, ktoré tento stav spôsobujú, asi nikoho neprekvapia.

"Celkový životný štýl, deti sú inaktívne - to znamená - chodia zo školy a do školy autami, majú málo prirodzených pohybových aktivít," myslí si fyziológ Viktor Bielik. Telocvikárov tieto výsledky neprekvapujú. A napriek tomu, že sa neustále hovorí o zdravom životnom štýle, ku ktorému pravidelné športovanie jednoznačne patrí, stále sa stretávajú s tým, že pre mnohých rodičov, a tým pádom ani ich detí, nie je pohyb až taká priorita.

"Ak má niekto problém s matikou alebo so slovenčinou, tak si zaplatí doučovanie. Ale, ak má problém niekto s telesnou, tak potom sa buď sťažuje alebo to nechá tak a nerieši to. Pritom je veľká pravdepodobnosť, že ak si lásku k športu nevybuduje na základnej, najneskôr strednej, už to nepríde a v dospelosti to bude ešte horšie," vysvetľuje učiteľ telesnej výchovy Milan Špánik. 

Naučme deti športovať. 150 profesionálnych športovcov podporilo mimoriadnu akciu. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy