Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ako sú Slováci spokojní so svojím životom? Výsledky pozitívne prekvapili
Zdielať na

Ako sú Slováci spokojní so svojím životom? Výsledky pozitívne prekvapili

BRATISLAVA / Ako jedni z prvých v Európe vieme, ako sú obyvatelia našej krajiny spokojní so svojím životom. Štatistici porovnávali subjektívny pocit blahobytu v slovenských domácnostiach. Aj keď mnohí majú najmä finančné ťažkosti, celkovo sme na tom vcelku dobre - na škále od nula do desať, kde desať je absolútna spokojnosť, Slováci hlasovali najčastejšie za sedmičku. Prijali by ale viac času pre svoju rodinu a koníčky, a samozrejme, viac peňazí.

V medzinárodnom porovnaní skončilo Slovensko veľmi dobre. V roku 2017 boli v miere rizika chudoby a sociálneho vylúčenia pred nami len dve krajiny: Česká republika a Fínsko. "Komplexný obraz získavame prostredníctvom zisťovania o príjmoch a životných podmienkach, EU SILC, ktoré sa realizuje vo všetkých krajinách Európskej únie. Ide o tri špecifické ukazovatele, ktorými sa merajú rozmery chudoby a sociálneho vylúčenia a ktoré v prieniku určujú, aký podiel obyvateľstva je najviac v ohrození," uviedol predseda štatistického úradu Alexander Ballek. Osobitne je ale dôležité zdôrazniť veľké regionálne rozdiely.

"Všetky tieto ukazovatele hovoria o ľuďoch, ktorí sú chudobní vo vzťahu k iným obyvateľom Slovenska. Neporovnáme navzájom krajiny, chudobný na Slovensku neznamená to isté ako chudobný v Luxemburgu," povedala Ľudmila Ivančíková z generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie.

Štatisticky sa chudoba a sociálne vylúčenie meria pomocou viacerých faktorov. Na Slovensku je aspoň jedným z nich ohrozených viac ako 863 000 ľudí."Miera závažnej materiálnej deprivácie klesla od roku 2010 z 11,4 na sedem percent v posledných dvoch rokoch," uviedol Róbert Vlačuha, riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva. Slovákov najviac ťaží to, že nemôžu aspoň raz ročne odísť na týždňovú dovolenku a že majú problém vykryť neočakávané výdavky.

Podľa štatistického úradu dosiahlo Slovensko v uplynulom roku najvyšší počet obyvateľov. Koľko? Dozviete sa vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy