Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slzný plyn, gumové projektily a vodné delá v Tbilisi. Tisícky demonštrantov sa pokúsili vniknúť do parlamentu
Zdielať na

Slzný plyn, gumové projektily a vodné delá v Tbilisi. Tisícky demonštrantov sa pokúsili vniknúť do parlamentu

Pred gruzínskym parlamentom sa vo štvrtok zišli tisícky ľudí, situácia sa vyhrotila v stred s políciou

GRUZÍNSKO / Pred gruzínskym parlamentom sa vo štvrtok zišli tisícky ľudí. Davy sa pokúsili preniknúť do parlamentnej budovy, čomu bránili poriadkové sily najmä použitím slzného plynu. Na rozohnanie davu použili aj gumové projektily a vodné delo. Protestujúci zase hádzali fľaše a niektorým policajtom vzali ochranné štíty a strhli helmy.

Tisícky demonštrantov, ktorí v gruzínskom Tbilisi protestovali proti vláde, sa pokúsili vtrhnúť do parlamentu. Zasiahla proti nim poriadková polícia, ktorá sa ich usilovala dostať aj z hlavného bulváru v meste a použila na nich slzný plyn, vodné delá a strieľala tiež gumenými nábojmi.

Vpád do parlamentu podľa informácií nasledoval potom, čo vypršalo hodinové ultimátum opozície, aby kvôli škandálu odstúpil predseda parlamentu, minister vnútra a šéf tajnej služby.

​Po niekoľkohodinových stretoch medzi protestujúcimi a políciou boli desiatky osôb prevezené do nemocníc. Podľa poradcu premiéra Davida Sergeenka ošetrili počas noci nepokojov v nemocniciach takmer 70 ľudí, z toho 39 policajtov a 30 civilistov. Jedna nemocnica hlási až 100 zranených demonštrantov.

Nepokoje vyvolalo vystúpenie ruského poslanca Sergeja Gavrilova v parlamente v rámci zhromaždenia poslancov z pravoslávnych kresťanských krajín. Ruský politik podporil výzvy na nezávislosť Abcházska a Južného Osetska, nad ktorými stratilo Gruzínsko v roku 2008 vo vojne s Ruskom kontrolu. Gavrilov je tiež podporovateľom ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého mnohí Gruzínci nemajú radi. Návšteva ruskej delegácie sa stretla so sťažnosťami, hnev však viedol k pouličnému protestu po tom, čo Gavrilov sedel počas schôdze v kresle predsedu gruzínskeho parlamentu. 

Spor pre gruzínske provincie Abcházsko a Južné Osetsko 

Rusko a Gruzínsko znepriatelila krátka vojna v auguste 2008, po ktorej Moskva uznala nezávislosť kaukazských odštiepeneckých provincií Abcházska a Južného Osetska, kde udržiava svoje vojenské posádky. Tbilisi to označuje za okupáciu.

Gruzínsko a Rusko po vojne prerušili diplomatické vzťahy a aj napriek tomu, že podnikli kroky na obnovenie normálnych vzťahov, nepriateľstvo voči Rusku je v krajine pomerne silné a Gruzínci odmietajú akékoľvek ruské oficiálne návštevy

Námestník ruského ministra zahraničia Grigorij Karasín vo štvrtok vyhlásil, že Moskva je pobúrená akciami, ktoré podľa neho majú na svedomí radikálne gruzínske politické sily, šíriace proti-ruské nálady.

Takto to vyzeralo v piatok ráno po protestoch v uliciach hlavného mesta Tbilisi: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy