Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Monštrózne lode preč z Benátok! Tisíce demonštrantov zaplavilo ulice Benátok po nehode lode
Zdielať na

Monštrózne lode preč z Benátok! Tisíce demonštrantov zaplavilo ulice Benátok po nehode lode

BENÁTKY / Veľká výletná loď pri pokuse o zakotvenie narazila do móla a menšieho zakotveného plavidla. Zranila pritom štyroch turistov. Podľa Benátčanov bolo iba otázkou času, kedy sa niečo také stane. Tisíce demonštrantov vyhnala v sobotu do ulíc nehoda výletnej lode.

Sprievod o počte tisícok demonštrantov prešiel centrom Benátok na protest proti vplávaniu obrích lodí do talianskeho historického mesta na lagúne. Benátčania tak reagujú aj na nehodu z minulej nedele, kedy obria výletná loď narazila do prístavného móla a menšieho plavidla plného turistov.

​"Monštrózne lode preč z Benátok," volali účastníci demonštrácie, ktorú organizovalo občianske hnutie Comitato No Grandi Navi (Výbor Nie veľkým lodiam), ktoré opakovane broja proti lodiam, ktoré označuje za "morské príšery". "Každá výletná loď zamoruje naše ovzdušie ako 14.000 áut," zdôraznili tiež demonštranti.

Obria výletná loď minulú nedeľu pri pokuse o zakotvenie narazila v značnej rýchlosti do prístavného móla v Benátkach a stretla sa aj s menším plavidlom, ktoré už na mieste kotvilo. Zranenie utrpeli štyri zahraničné turistky. Väčšej z lodí sa zasekol jeden motor, takže nedokázala včas spomaliť.

Predstavitelia talianskej vlády vzápätí po nehode vyzvali, aby mesto vjazd obrích lodí do centra zakázalo. Teraz sa uvažuje o tom, že by veľké výletné lode kotvili napríklad v priemyselnej oblasti Marghera, čo presadzuje napríklad benátsky starosta Luigi Brugnaro, ale podľa talianskeho ministra dopravy Danila Toninelliho je to neuskutočniteľné.

Ďalšou možnosťou je zriadenie prístavných terminálov v neďalekej Chioggii alebo na ostrove Lido, odkiaľ by boli pasažieri do Benátok prevážaní na menších lodiach.

Zábery z nehody výletnej lode vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy