Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
FOTO: V záchrannom kruhu prežil na mori bez jedla a pitnej vody štyri dni
Zdielať na

FOTO: V záchrannom kruhu prežil na mori bez jedla a pitnej vody štyri dni

SINGAPUR / Naozajstné peklo má za sebou John Low zo Singapuru. Výlet za potápaním sa pre neho počas niekoľkých okamihov zmenil na boj o holý život. Low strávil na mori pripútaný k záchrannému kruhu bez jedla a vody štyri dni, než ho polomŕtveho našla rybárska loď.

John Low sa 4. mája vybral na krátky potápačský výlet k ostrovu Tioman, do cieľa ale nedorazil. Výlet sa namiesto toho zmenil na boj o prežitie. Dramatický príbeh v pondelok vykreslil singapurskému denníka Straits Times.

​Prvý zádrheľ prišiel, keď člnu, na ktorom sa Low plavil, došlo zhruba päťsto metrov od brehu ostrova palivo. Majiteľ člna ho stabilizovala a vydal sa zháňať palivo do neďalekej dediny. Low zostal na člne sám.

Náhle sa rapídne zhoršilo počasie a čln sa po chvíli začal zmietať v trojmetrových vlnách, na ktoré nebol stavaný. Low ešte stihol zavolať majiteľovi, ktorý sa okamžite vydal na cestu späť. Keď ale dorazil, loď už sa potopila a Lowa nebolo vidieť široko ďaleko.

Čln sa potopil tak rýchlo, že Low stihol iba pochytiť svoju tašku a navliecť si záchranné koleso. V taške mal doklady pas, ale bohužiaľ žiadnu vodu ani jedlo. Vlny ho potom odniesli na šíre more.

Tisíc ihiel na tvári

Už prvý deň bol takmer neznesiteľný. Na obzore ešte videl súš, ale vlny ho niesli opačným smerom. Slnko pražilo na relatívne pokojnú hladinu a smäd nadobúdal neznesiteľné rozmery. Low sa zo zúfalstva pokúšal piť morskú vodu, dosiahol však iba to, že takmer nepretržite zvracal.

Slnko bolo príliš horúce a čoskoro Lowovi spálilo kožu. Musel sa vyzliecť, pretože akýkoľvek kontakt látky s poranenou pokožkou bol nesmierne bolestivý. Keď slnko začalo zapadať, mohol si Low na chvíľu vydýchnuť. Aby nestratil príčetnosť, začal sa rozprávať s kolesom a s hodinkami. 

Vytúžená záchrana

Štvrtý deň prišlo vyslobodenie, keď si stroskotanca všimla zhruba 130 kilometrov od Singapuru filipínska loď Diogo Cao. Keď Low videl, že sa záchrana blíži, jeho telo konečne vypovedalo službu a on upadol do mdlôb. Na lodi sa mu dostalo prvej pomoci a vrtuľník singapurského letectva ho následne transportoval do nemocnice. Tam Low strávil šesť dní na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Po celom tele mal popáleniny, mal infekciu na pľúcach a kvôli enormnému nedostatku tekutín začala zlyhávať jeho pečeň. Zo všetkého sa zvládol dostať a o mesiac neskôr sa stretol so svojimi záchrancovia z filipínskej lode i singapurského letectva.

"Dúfam, že nikoho už takto nebudete musieť zachraňovať, a ak áno, urobte to s rovnakou statočnosťou," povedal im Low medzi slovami vďaky. Takisto poďakoval rodine, manželke a svojim trom deťom, ktorí nepodľahli panike a do poslednej chvíle sa aktívne podieľali na jeho hľadaní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy