Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Úrady kontrolujú pieskoviská. Na čo by ste mali dávať obzvlášť pozor?
Zdielať na

Úrady kontrolujú pieskoviská. Na čo by ste mali dávať obzvlášť pozor?

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Aj napriek tomu, že prevádzkovatelia zariadení pre deti a mládež a aj obce majú povinnosť udržiavať pieskoviská čisté a bezpečné pre deti, stav hracích plôch by mali aspoň vizuálne pred návštevou skontrolovať aj deti. Odborníci upozorňujú, čo malým návštevníkom hrozí.

Ako uvádza Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, prevádzkovatelia musia počas sezóny pieskovisko čistiť, prekopávať, prehrabávať a polievať pitnou vodou, alebo vodou zodpovedajúcou požiadavkám na kvalitu vody najmenej raz za dva týždne. Rovnako by mali dbať o zabránenie vstupu zvierat do pieskovísk, prípadne ich prikrytie fóliami. O čistení a udržiavaní pieskoviska musia zároveň viesť záznamy.

Sezóna pieskovísk trvá od 1. marca do 30. novembra. ,,Každý regionálny úrad verejného zdravotníctva v Slovenskej republike  má vypracovaný vlastný plán kontrol. V prípade, že ide o cielený dozor, vykoná sa v určitom časovom období, napríklad počas dvoch týždňov, jednotne kontrola na všetkých pieskoviskách buď pri materských školách, alebo na pieskoviskách v rámci občianskej vybavenosti. Pracovníci odborov hygieny detí a mládeže preverujú celkový technický stav pieskovísk, ich čistenie,  udržiavanie a odobraté vzorky piesku podrobujú mikrobiologickým a parazitologickým rozborom,“ uviedla docentka Jana Hamade.

Ochorenia, ktoré na pieskoviskách hrozia

Toxokaróza - Je to parazitické ochorenie, ktorého pôvodcom je škrkavka psia a mačacia. A spôsobuje poškodenie vnútorných orgánov. 

Toxoplazmóza - Zdrojom nákazy je mačací trus. Ochorenie zvyčajne nemá príznaky a prejaví sa až v dospelosti, keďže u tehotných žien vyvoláva infekciu, ktorá spôsobuje poškodenie plodu až potrat.

Giardióza - Pôvodcom nákazy je mačka a prejavuje sa tráviacimi ťažkosťami. 

Shigelóza - Do úst sa dostane špinavými rukami a prejavuje sa horúčkou, nevoľnosťou, zvracaním, bolesťami brucha a vodnatými hnačkami, hrozí ťažká dehydratácia, najmä u najmenších detí.

Salmonelóza Po skonzumovaní znečisteného piesku sa prejaví vodnatými hnačkami, bolesťami hlavy a vysokým teplotami, aj tu hrozí najmä u menších detí ťažká dehydratácia.

Riziká zranení na pieskoviskách

Stáva sa aj, že sú pieskoviská znečistené ihlami z injekčných striekačiek, sklom, prípadne inými nehygienickými vecami, na ktorých sa môžu poradniť a nakaziť sa aj závažnou chorobou ako je hepatitída typu B a C alebo HIV. Vírus HIV je citlivý na vonkajšie prostredie, preto riziko prenosu ochorenia pri poranení injekčnou striekačkou nie je vysoké. Na rozdiel od vírusov hepatitídy B, ktoré sú 100-krát infekčnejšie a nakaziť sa nimi dá aj z niekoľko týždňov zaschnutej krvi. Najnebezpečnejší je vírus hepatitídy typu C, ktorý vyvoláva závažné ochorenie, často prechádza do chronického štádia a je nevyliečiteľné,“ prízvukuje docentka Jana Hamade.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy