Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Živých zvoláva, mŕtvych odprevádza a blesky láme. Dedinou Mútne sa už ozýva hlas zvonu
Zdielať na

Živých zvoláva, mŕtvych odprevádza a blesky láme. Dedinou Mútne sa už ozýva hlas zvonu

MÚTNE / Verili by ste, že niekde dokážu postaviť asi 5 tonovú zvonicu za jedno dopoludnie? V Mútnom si všetko vopred starostlivo naplánovali. S pomocou ťažkých mechanizmov vytvorili až 13 metrov vysokú zvonicu. A keďže zvuk zvonu vraj láme blesky a odháňa búrku, nezabudli ani na hromozvod.

"Živých zvolávam, mŕtvych odprevádzam a blesky lámem. Zvony mali tri významy," uviedol Marián Murín, starosta Mútneho. Mútňania si splnili dávny sen. Zvonicu nemali ani pred takmer 400 rokmi, tak si to teraz dopriali. Zvonica bude na cintoríne.

​Stavať zvonicu ale nebolo jednoduché. "Najťažšie bolo dať to dokopy, vymerať všetko," podotkol zámočník Miroslav Maťus. "Vybrať červený smrek bolo veľmi náročné, museli sme prebrať asi 1000 kmeňov, aby sme vybrali kmene s 8,5 metra dĺžkou, na tenšom konci 55 cm," informoval Marián Murín. "Určite to nespadne, betónová pätka má 15 kubíkov betónu," dodal. 

Na zvonici bude zvoniť 100-kilogramový zvon Matej. "Od Oravskej Jasenice prišiel zakladateľ Mútneho Matej Benčík," vysvetlil starosta obce. 

Mútňania bývajúci pri cintoríne sa z čerstvo postavenej zvonice tešia. "Ďakujem aj majstrom, ktorí to urobili, manžel je stolár a ohodnotil, že je to perfektné. Sme radi, že sa postavil aj dom smútku, lebo sa ku nám chodil aj kňaz prezliekať, lebo nemal kde," povedala obyvateľka Mútneho. 

Obyvatelia si už v deň výstavby mohli vypočuť aj prvé zvonenie. 

Dedina Janovce sa pýši starou zvonicou, ktorú ale presunuli do skanzenu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy